BiH
0

Općina Centar KCUS-u donirala opremu vrijednu 220.000 KM

Klix.ba
U prostorijama Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas su Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i prof. dr. Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a potpisali ugovor o donaciji vrijedne medicinske opreme za dva odjeljenja Kliničkog centra.

Oprema će biti korištena na Klinici za gastroenterohepatologiju (aparat za videogastroskop i videokolnoskop) te za potrebe Klinike za kliničku hemiju i biohemiju gdje je doniran visokosofisticirani analizator za laboratorijske pretrage. Općina Centar je za nabavku ove neophodne medicinske opreme iz svog budžeta izdvojila 220.000 KM.

Uz riječi zahvale direktor Aganović je kazao da je Općina Centar duži niz godina najbolji pojedinačni donator opreme za potrebe Kliničkog centra.

"Kao prijatelji naše kuće, načelnik Bećirević i Općina Centar su u nekoliko posljednjih godina izdvojili 752.000 KM za opremanje naše zdravstvene ustanove. Tokom 2010. smo od Općine Centar dobili donacije u vrijednosti 270.000 KM, godinu kasnije 200.000 KM, prošle godine 62.000 KM i sada opremu vrijednu 220.000 KM. Naredni projekt koji planiramo realizovati u saradnji sa Općinom Centar je izgradnja parking prostora kapaciteta između 400 i 500 parking mjesta, čime ćemo riješiti problem saobraćajnih gužvi", rekao je Aganović.

"Ovom prilikom moram napomenuti da ove donacije nisu za Klinički centar već za poboljšanje zdravstvene zaštite naših građana. Smatramo da je efikasnije i jeftinije ulagati u nabavku medicinske opreme potrebne za prevenciju bolesti, nego slati građane na skupa liječenja u inostranstvo. Za narednu godinu, koliko budžetska sredstva budu dozvoljavala, planiramo nabavku tri medicinska aparata za tri klinike KCUS-a", rekao je Bećirević.

Šefica Klinike za kliničku hemiju i biohemiju Berina Hasanefendić je objasnila da je ovom prilikom nabavljen visokosofisticirani aparat za analize krvi, urina...

"Do sada su građani ovakve analize radili u privatnim laboratorijama koje su slale uzorke u Zagreb ili Beograd. Sa novom medicinskom opremom naša klinika je sada u rangu sa ostalim klinikama u regiji", kazala je Hasanefendić.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i prof. dr. Zora Vukobrat-Bijedić, šefica Klinike za gastroenterohepatologiju i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar - službe koja je realizovala nabavku medicinske opreme, saopćeno je iz centralne sarajevske općine.