BiH
0

Češka ambasada osigurala stipendije za 16 studenata iz BiH

FENA
Ambasador Češke u BiH Tomáš Szunyog sutra će u rezidenciji češke ambasade u Sarajevu primiti studente, koji su dobili stipendiju za školovaje na univerzitetima u Češkoj.

U periodu proteklih osam godina u Češku je otišlo studirati više od stotinu studenata, a samo ove godine je uspješno osigurano 16 stipendija za bh. studente.

Od uspješnih kandidata ove godine je osam dodiplomaca, pet studenata koji nastavljaju na magistarski program i četiri doktoranta.

Zbog velike zainteresovanosti studenata, Ambasada je proširila saradnju i sa univerzitetskim centrima u Brnu, Olomoucu i Zlinu, pored stipendija, koje obezbjeđuje vlada Češke.

"Želimo informirati zainteresovane da je konkurs za stipendije vlade Republike Češke za 2014./15. otvoren do 30. septembra 2013. Sve informacije studenti mogu da pronađu na web stranici Ambasade www.mzv.cz/sarajevo", saopćeno je iz Ambasade Češke u BiH.

Stipendija obuhvata troškove studija, ishrane i smještaja, bilo da se radi o dodiplomskim, magistarskim ili doktorskim programima.

Ambasada Češke u BiH polaže nade da će se studenti nakon nekoliko godina provedenih u Češkoj vratiti u BiH i doprinijeti njenom razvoju kao i razvoju saradnje između Češke i BiH.

Godišnje Češka izdvaja oko 300.000 KM za bh. studente.

Posredovanje stipendija za visokoškolske ustanove u Češkoj jedan je od najvažnijih programa Ambasade Češke u BiH u oblasti razvojne saradnje.