BiH
0

Bh. studenti idu u Češku: Idemo pokazati da ni mi nismo za baciti

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada Češke Republike pružila je mogućnost bh. studentima da studiraju u njihovoj državi uz plaćene troškove. Izabrani su nabolji studenti koji će godinu ili više provesti na češkim fakultetima i nadograđivati svoje znanje.

Priliku da studira u Češkoj dobilo je 16 bh. studenata koji su dobili stipendije putem programa Ambasade Češke u BiH, a koji finansira Vlada te zemlje u iznosu od 300.000 KM. Interesovanje bh. studenata je veliko.

"Naša očekivanja su jako visoka, ali sve generacije studenata koje smo poslali u Češku su ispunili očekivanja, 99 posto ih studira iznad prosjeka i završavaju studije u predviđenim rokovima. Jako nam je drago da se studenti vraćaju u svoju zemlju i ne ostaju u Češkoj niti idu u neku drugu evropsku zemlju. Mi ih smatramo kao jednu novu vrstu dijaspore, ljudi koji će raditi na poboljšanju odnosa naroda BiH i Češke", rekao je Tomaš Szunyog, ambasador Češke Republike u BiH na tradicionalnom ispraćaju studenata koje je organizovano u njegovoj rezidenciji u Sarajevu.

Svaki do njih ima velika očekivanja i smatraju kako je ovo veliki uspjeh što su od nekoliko stotina aplikanata izabrani baš oni za stipendiste.

Ema Kusović je provela prošlu godinu u Češkoj gdje je intenzivno učila jezik. Ove godine se vraća kao brucoš Farmaceutskog fakulteta. U Češkoj će ostati pet godina.

"Mnogo mi znači stipendija i bila sam presretna kada sam je dobila i kada su mene odabrali od preko 300 studenata koji su aplicirali. Prošle godine nas je otišlo šestero iz BiH i to je bio ogroman uspjeh jer smo se svi trudili mnogo da uspijemo", rekla je Kusović.

Studentima je plaćena prva godina ili više godina studija u ovisnosti od programa, smještaj, hrana i ostali troškovi života u vidu stipendije koju dobijaju mjesečno.

"Naše je samo da učimo i snalazimo se i to je jedina obaveza koju imamo a uspješno je ispunjavamo", dodala je Kusović.

Andi Mioč prvi put ide u Češku. Nakon studija planira se vratiti u BiH.

"Ova stipendija mi mnogo znači jer pruža priliku da pokažem tom velikom zapadnom svijetu i Evropi da ni mi Bosanci nismo za bacit. To je velika šansa da iskoristimo svoj potencijal i izbrusimo svoje znanje, da se vratimo ovdje kako bi pomogli u razvitku naše domovine", rekao je Mioč.

U proteklih osam godina u Češku je otišlo studirati više od stotinu studenata. Ove godine ide 16, od kojih je osam dodiplomaca, pet je na magisteriju, jedno na doktoratu, a ostali u okviru programa intenzivnog učenja jezika.

Svi zainteresovani studenti koji žele studirati u Češkoj mogu se prijaviti na konkurs za stipendije Vlade Republike Češke za 2014/15 godinu koji je otvoren do 30. septembra ove godine. Sve informacije možete pronaći na web stranici ambasade. Svi studenti, neovisno od finanasijske mogućnosti porodice, mogu se prijaviti na ovaj konkurs.