|

Česi su ostavili neizbrisiv trag u arhitekturi Sarajeva

Česi su ostavili neizbrisiv trag u arhitekturi Sarajeva
44
F
FENA
15.11.2014. u 15:52
18
komentara
44

dijeljenja
1/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U okviru manifestacije “Maraton češke kulture” danas su u Historijskom muzeju u Sarajevu upriličeni razgovori o povezanosti češke kulture sa BiH.
Profesor historije umjetnosti Ibrahim Krzović podsjetio je da su u austrougarskom vremenu češki arhitekti značajno učestvovali u projektovanju i građenju u BiH. Češki arhitekti koji su ostavili trag su između ostalih Karlo Paržik, Franc Blažek, Jan Kotjera…

Među objektima koje su češki arhitekti gradili su stambeni objekti, javni objekti, vile, sakralni objekt i drugo. To su, primjera radi, Narodno pozorište, Aškenaški hram, prvi projekt Vijećnice, Šerijatska sudačka škola (Fakultet islamskih nauka).

Kako kaže Krzović riječ je o još uvijek markantnim objektima.

"Ova arhitektura je do skora bila zapostavljena i od struke i od javnosti. Tek negdje od Olimpijade i izložbe češke arhitekture skrenuta je pažnja na vrijednost te arhitekture, tako da je danas više uočljiva", smatra Krzović.

Maraton Češke arhitekture odvija se u organizaciji Centara za srerednjeeuropsku arhitekturu (CCEA) i Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena.

Cilj je predstaviti stanje češke arhitekture danas, kao i otvoriti diskusije o savremenoj arhitekturi u Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...