Završena trodnevna obuka
0

Certifikati za istražitelje ratnih zločina

FENA
Uručivanjem certifikata za 24 inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) angažiranih na otkrivanju i istrazi ratnih zločina, danas je završena trodnevna obuka 'Intervjuiranje žrtava i svjedoka ratnih zločna' koju je organizirala Ambasada SAD-a u BiH.

Tokom obuke koja je započela u ponedjeljak, a kojoj su prisustvovali i istražitelji iz Tužiteljstva BiH, inspektori su imali priliku da uče od Darella Donesa, specijalnog agenta iz Jedinice Federalnog biroa za istrage (FBI) za analizu ponašanja te predavača na američkoj akademiji FBI-a

"Cilj obuke je bio da sa američkim kolegama razmijenimo iskustva koja smo stekli radeći na istraživanju zločina počinjenih u ratnim zonama te tako lakše dođemo do našeg konačnog cilja - dokazati istinu i pronaći one koji su počinili ratne zločine u BiH“, rekao je Miroslav Pejčinović, zamjenik načelnika Centra za ratne zločine SIPA-e.

Inspektori Agencije su radeći na otkrivanju i istrazi ratnih zločina u prvoj polovini 2011. godine proveli 347 istraga, otkrili 49 kaznenih djela, postupali po 413 naredbi i zahtjeva Tužiteljstva i Suda BiH, podnijeli 205 izvješća o poduzetim mjerama i radnjama, lišili slobode 12 osoba, tužiteljstvima podnijeli 38 izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela.

"Vama koji radite na istraživanju ratnih zločina je stavljen težak teret na leđa, jer ne samo da ćete donijeti pravdu ljudima koji su povrijeđeni u ratu u BiH, nego predstavljate i važan dio u dovođenju mira u BiH te završetku konflikta na ovim prostorima.“, rekao je James Tillman, direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Američkog ministarstva pravosuđa (ICITAP) prilikom uručivanja certifikata.

Današnjoj ceremoniji uručivanja certifikata je prisustvovao i Robert Myers, savjetnik ICITAP-a za Jednicu za specijalnu podršku SIPA-e te Frank Teixeira, ataše za pravna pitanja FBI-a, saopćeno je iz SIPA-e.