Ima novih momenata
41

Cero nakon odluke Schmidta: Očekivalo se da poništi zakon, HDZ i SNSD dijele stav o državnoj imovini

V. K.
Muharem Cero (Screenshot: Al Jazeera Balkans)
Muharem Cero (Screenshot: Al Jazeera Balkans)
Stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero u razgovoru za Klix.ba komentirao je odluku Christiana Schmidta o ponovnoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.
Nakon nove odluke Christiana Schmidta, Cero je naglasio kako se može iščitati novi momenat u priči.

"Schmidt je odmijenio nedostatak reakcije predsjednice Ustavnog suda i svojom mjerom praktično uspostavio privremenu zabranu primjene spornog zakona do donošenja odluke Ustavnog suda. Međutim, danas možemo iščitati jedan novi momenat u cijeloj priči. Ne samo činjenicu da je zloupotrebom prava NSRS još jednom demonstrirala namjeru unilateralnog i antiustavnog djelovanja u državnoj imovini nego i činjenicu da već dva puta u ovom predmetu, a ranije i u još jednom, zaštitna mjera se izriče na primjenu zakona koji je pod ocjenom ustavnosti, te da mora svojom odlukom intervenirati visoki predstavnik. Jednom je to uradio Inzko, a sada dva puta Schmidt", rekao je Cero.

Iako je postojala šansa da Ustavni sud riješi problem, to se nije desilo.

"Uvijek je postojala mogućnost da predsjednik Ustavnog suda BiH iskoristi svoje pravo i prihvati zaštitnu mjeru i osujeti stupanje zakona na snagu kako ne bi nastale štetne posljedice. Ni u jednom slučaju pa ni danas, aktuelna predsjednica Valerija Galić nije izrekla mjeru i zato je djelovao Schmidt", pojašnjava.

Naglasio je kako se može iščitati da HDZ i SNSD dijele isti stav o državnoj imovini.

"Spreman sam tvrditi da je u osnovi strateškog partnerstva SNSD-a i HDZ-a pitanje o državnoj imovini. Naime, HNS i HDZ nikada se nisu oglasili o pitanju državne imovine niti eksplicitno i jasno podržali odluke Ustavnog suda niti su se pridružili na Vijeću naroda kod isticanja vitalnog nacionalnog interesa. U srži, jasno je, da je njihova percepcija takva da se državna imovina rješava na način da pripada RS-u, a što se tiče FBiH da daje pitanje kantonima. To nije ništa drugo nego udar na BiH", jasan je sagovornik.

Također, naglasio je kako se očekivalo da Schmidt prekine lanac konstantnog donošenja istih odluka u RS-u.

"Očekivalo se da prekine taj lanac i da se odredi prema samom zakonu te da ga proglasi ništavnim, a ne da samo zamijeni mogućnost donošenja zaštitne mjere i ostavlja Ustavnom sudu na rješavanje. Ovo stvara otvoreni prostor da se nastavi ciklus političkog iznurivanja i ostvarivanja što povoljnije pozicije", rekao je Cero.

Na kraju, naglasio je kako se prisustvuje retorici gdje se u potpunosti mijenjaju činjenice.

"Prisustvujemo pojačanoj retorici, da je podnošenje apelacije eskalacije, a nepodnošenje relaksacija. To nam ne nudi relaksaciju već nam pod relaksacijom nudi kapitulaciju. Dodik ponovo nudi oživljavanje paradigme umaranja i navikavanja jer se najbolje snalazi u njoj", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Muharem Cero.