U Federaciji BiH
1.1k

Čerkez: Mjere će vjerovatno biti produžene i za Novu godinu i mogu biti samo strožije

A. B.
Čerkez je kazao da će se održati još jedan sastanak na kojem će se odlučiti mjere za Novu godinu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Čerkez je kazao da će se održati još jedan sastanak na kojem će se odlučiti mjere za Novu godinu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez, potvrdio je za Klix.ba da su trenutne mjere zbog koronavirusa produžene još 14 dana, ali da će se one najvjerovatnije zadržati za vrijeme i iza novogodišnjih praznika.

Na sastanku Kriznog štaba Federanog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija nakon čega je odlučeno da se u naredne dvije sedmice zadrže mjere koje su na snazi u Federaciji BiH.

"U međuvremenu planiramo imati još jedan sastanak kako bismo odlučili o daljnjim mjerama za Novu godinu i iza nje, ali s obzirom na trenutnu situaciju te mjere će najvjerovatnije biti produžene i za taj period. Želim naglasiti da trenutno stanje ukazuje na to da mjere mogu biti samo strožije nikako oslabljene", kazao nam je Čerkez.

Podsjećamo da su trenutno u Federaciji BiH na snazi mjere koje podrazumijevaju ograničavanje kretanja od 23:00 do 5:00 sati, nošenje maski na otvorenom i zatvorenom. Broj ljudi dozvoljen u zatvorenim prostorijama je maksimalno 30, a na otvorenom 50. Stanovništvu je preporučeno da izbjegavaju javna i privatna okupljanja te da ograniče kretanje. U prosjeku BiH testira otprilike 3.500 hiljade s tim da je vikendtom taj broj mnogo manji.

U posljednja 24 sata je u BiH bio značajno manji broj novozaraženih međutim broj od 437 nije mali kada su uzme u obzir da je i mnogo manje testiranih nego inače. U oktobru je broj novih slučajeva zaraze počeo značajno rasti i dostizati rekordne nivoe, međutim sada je situacija nešto relaksiranija, a BiH bilježi konstantan pad novozaraženih na dnevnom nivou.