Saga s KCUS-om
53

Čerkez: Konaković je ishitreno postupio i rekao neistinu, iza mene stoji znanje

A. Ku.
Goran Čerkez i Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Goran Čerkez i Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez reagovao je na optužbe predsjednika Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića.
Konaković je rekao da je Čerkez jedan od onih koji su dio interesne grupe koja je imala utjecaj da Ismet Gavrankapetanović ne dobije saglasnost za imenovanje na čelo KCUS-a

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac odbio je, nakon dva mjeseca provjera, dati saglasnost Ismetu Gavrankapetanoviću kojeg je Upravni odbor (UO) KCUS-a imenovao za generalnog direktora.

Nakon toga je Konaković najavio krivične prijave protiv Rimca, ali i Gorana Čerkeza te svih onih koji su dio, kako je rekao, interesne grupe.

"Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem", rekao je Konaković.

S druge strane, Čerkez za Klix.ba kaže da nije imao nikakvog upliva u proces imenovanja te da je Konaković ishitreno istupio i rekao neistinu.

"Mogu samo reći da je rekao neistinu i da u cjelokupni proces imenovanja nisam bio uključen. Ne znam zašto je mene spomenuo. Najavio je tužbu i na sudu će se to dokazati", rekao je Čerkez.

Na optužbe da je jedan od onih koji "vedre i oblače" u ministarstvu bez obzira na to ko je na vlasti odgovara da nije stranački čovjek i da je bio u dobrom odnosu sa svim ministrima.

"Ja nisam stranački čovjek, dugo sam u ministarstvu, iza mene stoji znanje. Dakle, na poziciji sam gdje obavljam svoje poslove i gdje mi povjerenje daju ministri, šta ću raditi i koliko ću raditi. Nemojmo zaboraviti da sam ekspert mnogih međunarodnih i svjetskih organizacija, sa svim ministrima sam dobro sarađivao, ali nisam dio nikakvih lobija, stranaka i isključivo mogu govoriti da sam kao struka prepoznat", zaključuje Čerkez.