Human Rights Watch
12

Ćerimović o nasilju u Pazariću: BiH treba okončati institucionalizaciju osoba s invaliditetom

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Emina Ćerimović, istraživačica u Human Rights Watch, pratila je posljednja dešavanja u Zavodu Pazarić te je kazala da BiH treba okončati institucionalizaciju osoba sa invaliditetom.

Prošle sedmice, Al Jazeera Balkans objavila je šokantan video snimak u kojem zaposlenica JU Zavod Pazarić u blizini Sarajeva udara i viče na mladića s invaliditetom. Snimak je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, organizirani su protesti i zaposlenica je otpuštena.

"No, reakcija vlasti je također bila uznemirujuća. Prvo je ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine prijetio krivičnim prijavama, ne samo protiv zaposlenika, već i protiv onih koji su snimili i dostavili videosnimak medijima s očiglednom namjerom da otkriju i pomognu dokinuti dugotrajno zlostavljanje u toj ustanovi. Prijetnje krivičnim prijavama mogle bi obeshrabriti druge da u budućnosti iznose slučajeve zlostavljanja u javnost. Drugo, vlasti se nisu pozabavile osnovnim uzrokom takvog zlostavljanja: praksu smještanja osoba s invaliditetom u ustanove", navela je Ćerimović.

Podsjetila je da su na snimcima iz iste ustanove iz 2019. godine prikazana djeca s invaliditetom koja su vezana za namještaj, neka sa rukama vezanim iza leđa, dok su druga držana u tzv. "luđačkim košuljama" s nogama vezanim za krevet ili radijator.

Općinski sud u Sarajevu osudio je trojicu bivših direktora na ukupno 13 i pol godina zatvora zbog zapostavljanja i zlostavljanja.

"Reakcije javnosti, krivične sankcije i protesti su važni u kontekstu pozivanja na odgovornost, ali oni sami po sebi neće dokinuti zlostavljanje sve dok osobe s invaliditetom i dalje budu institucionalizirane u ustanove poput Pazarića. Ustanove stvaraju disbalans moći koji lako može prerasti u strašna zlostavljanja, uključujući zanemarivanje, nečovječno postupanje i fizičko nasilje. Ipak, nijedan bosanski zvaničnik, u odgovoru na situaciju u Pazariću, nije pozvao na prestanak institucionalizacije osoba s invaliditetom. Vlasti Bosne i Hercegovine, kao države potpisnice UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, i vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske imaju obavezu da zaštite osobe s invaliditetom od nasilja i zanemarivanja i osiguraju njihovo pravo da žive u zajednici sa svima ostalima. Ulaganje u život i usluge života u zajednici omogućit će djeci s invaliditetom da žive sa svojim porodicama, a odraslim osobama s invaliditetom da budu dio zajednice umjesto iza zaključanih vrata", navela je ona.

Na kraju ističe da krug povreda prava, koji se dogodio u Pazariću, svakodnevno se ponavlja u institucijama širom svijeta.

"Sve dok se osobe s invaliditetom budu institucionalizirale, njihovo zlostavljanje će se nastaviti", zaključila je.