Nepravedno ugroženi
136

Cerić: Nema muslimanima budućnosti osim u suživotu s evropskim komšijama

FENA
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić je krvavi napad na nevine civile u Londonu koji se desio u noći sa subote na nedjelju ocijenio opasnim za muslimane u Evropi koji su se uglavnom doselili iz država s muslimanskom većinom, bježeći otuda i tražeći u Evropi mir i sigurnost za svoju djecu.

S obzirom da su taj njihov mir i sigurnost, što su ih dosad imali, uveliko ugroženi nakon Manchestera i Londona, a prije toga Pariza, Berlina, Ziriha, Cerić je naveo da je neizvjesnost za muslimane postala veća i "evropski muslimani moraju biti svjesni toga".

Stoga, istakao je Cerić, evropski muslimani moraju biti glasni i jasni ne samo u osudi nasilja u "ime Allaha", već moraju poduzeti konkretne korake protiv zloupotrebe islama na bilo koji način.

Istakao je da to nije više stvar dobre volje pojedinaca i grupa radi međuvjerskog dijaloga, već je to egzistencijalno pitanje islama i muslimana u Evropi.

"Zbog toga, pozivam evropske muslimane da se što prije okupimo oko 'zajedničke riječi između nas i njih', naših komšija u Evropi bez obzira na vjeru i naciju kako bismo pred Bogom, pred sobom i pred njima položili zakletvu na mir, sigurnost i komšijsku slogu, na koju nas obavezuje naša vjera islam i naša islamska kultura. Ustvari, treba da položimo zakletvu da ćemo se zajedno s našim komšijama boriti protiv nasilja", naglasio je Cerić.

Dodao je da sadašnja generacija evropskih muslimana to duguje potomcima, a dugovi se ne ostavljaju nedužnim potomcima!

Ukazao je na to da nema vremena za oklijevanje, prostora za kalkuliranje, izgovora za koketiranje, nema opravdanja za čekanje, nema spasa u šutnji, kao i to da nema kolektivne nevinosti dok se ne osude i ne izoliraju pojedinci.

"Nema islamu i muslimanima budućnosti u Evropi osim u suživotu i toleranciji s evropskim komšijama, ako mi danas ne uradimo što nam je farz, sutra će nas kleti naši potomci", naglasio je Cerić, saopćila je iz Informativna služba SBK.