{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cerić: Ne znam otkada je druženje s Blairom postalo kriminalno

F
14.4.2014. u 16:58
1
35
Cerić: Ne znam otkada je druženje s Blairom postalo kriminalno
1
Cerić: Ne znam otkada je druženje s Blairom postalo kriminalno
Foto: Arhiv
"Ne znam otkada je za neke britanske medije druženje s Blairom postalo kriminalno. Koliko znam bivši premijer Velike Britanije Tony Blair je ugledni građanin svoje zemlje i rado viđen gost na međunarodnim skupovima. Njegova fondacija radi i djeluje u okviru zakona Velike Britanije na promociji međuvjerskog i međukulturnog dijaloga", kazao je u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić.
Komentirajući pisanje britanskih medija da je "bivši premijer Velike Britanije Tony Blair pod istragom britanske kontraobavještajne i sigurnosne službe jer se vjeruje da je putem svoje humanitarne Fondacije Faith navodno povezan s "islamskim ekstremističkim grupama", Cerić kaže da ne zna "zašto ova fondacija smeta nekim britanskim desničarskim krugovima".

"Dakle, ta priča o Blairovoj fondaciji i muslimanskoj braći je namijenjena domaćoj britanskoj javnosti u kontekstu unutar političkog obračuna u samoj Britaniji", ustvrdio je Cerić.

U vezi s pisanjem da "za saradnju s terorističkom organizacijom" Britanci optužuju i samog Cerića, on ističe da nije pošteno da se tim obračunima ugrožavaju drugi ljudi, niti da im se lijepe neprimjerene etikete za koje nema nikakve osnove.

"Biti član Evropskog vijeća za fetve i istraživanje je velika čast svakom muslimanskom učenjaku u Evropi, pa tako i meni", naglašava on.

Ističe da britanski mediji koji su se pozabavili ovim pitanjem na, kako je ocijenio, vrlo neprofesionalan način, zaboravili su da kažu da je Cerić jedan od utemeljitelja Evropskog vijeća za fetve i istraživanja na što je, kaže, posebno ponosan.

Naglašava da je ugledni i priznati šeik Karadawi obilježio cijelo jedno stoljeće svojim radom i prosvjetiteljskim djelovanjem, te da je svojom fetvom ohrabrio muslimanske momke da se rame uz rame sa zapadnim vojnicima bore protiv terorizma".

"Tad je i za te britanske medije šeik Karadawi bio dobar i koristan. Ne znam šta se u međuvremenu promijenilo", kazao je u izjavi za Agenciju Fena Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: