{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cerić u UAE: Najveći problem muslimana su sami muslimani

11.3.2014. u 08:32
65
143
Cerić u UAE: Najveći problem muslimana su sami muslimani
65
Dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog "Vesatijja", predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i reisu-l-ulema emeritus učestvovao je na višednevnoj Međunarodnoj konferenciji "Promoviranje mira u muslimanskim društvima" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).


Pokrovitelj konferencije bio je ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šejh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, a okupila je više od 250 utjecajnih svjetskih alima, vrhovnih muftija i ministara za vjerska pitanja iz islamskih zemalja.

Inače, konferencija je pokrenuta na inicijativu svjetski poznatog islamskog pravnika Abdullaha bin Beyyaha, a tokom dva dana trajanja konferencije učenjaci i podnosioci referata su iznijeli niz ideja i prijedloga za rješavanje vrlo teške situacije u međumuslimanskim odnosima i društvima.Tokom drugog dana konferencije Cerić je imao izlaganje u sklopu teme o odgovornosti vjerskih lica i misionara, te o "diskursima, izazovima i važnosti savremenih fikshih rješenja".

Ovom prilikom dr. Cerić je predstavio "Projekt osnivanja vijeća za arbitražu i pomirenje", te iznio prijedlog za osnivanje Organizacije za arbitražu i pomirenje."Problemi koje ovih dana muslimani imaju nisu problemi s drugima, odnosno s nemuslimanima, već su to problemi odnosa muslimana sa muslimanima. Potrebno je otkloniti našu najveću slabost, a ona je nedostatak međusobnog razumijevanja i tolerancije drugačijeg mišljenja", istakao je dr. Cerić.

Tokom svog izlaganja i iskoristio priliku zahvaliti se Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA) za "svo dobro koje su učinili za muslimane Balkana".

Posebno je naglasio brigu koju je prema muslimanima Bosne i Hercegovine iskazao Šejh Zayed bin Nahyan, osnivač i otac sadašnjih vladara spomenute zaljevske države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: