Cerić: Ne postoji vjera koja dopušta ili opravdava ubijanje

F
FENA
14.11.2015. u 13:32
12
120
Cerić: Ne postoji vjera koja dopušta ili opravdava ubijanje
12
Cerić: Ne postoji vjera koja dopušta ili opravdava ubijanje
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić najoštrije je osudio terorističke napade u Parizu, naglašavajući da mu je teško povjerovati šta se dešava u srcu Europe.
Izrazio je suosjećanje s porodicama ubijenih građana Pariza, kao i s francuskim predsjednikom i narodom u ovim teškim trenucima i ponovio da se ovom bezumlju mora naći lijek.

- Mora se zaustaviti nasilje i uspostaviti mir i povjerenje među ljudima i narodima cijeloga svijeta, a ne primoravati Evropa da ponovo podiže ograde i granice te da se dižu vojske - kazao je Cerić u saopćenju.

Podvukao je da ne postoji vjera koja dopušta ili opravdava ubijanje te prolijevanje krvi nedužnih ljudi.

Komentirajući najgori napad na sigurnost Francuske, Cerić je izrazio nadu da će francuske i evropske sigurnosne službe spriječiti širenje terora te da će Evropa i svijet izaći iz stanja ludila, smrti i nesigurnosti.

Pozvao je sve muslimane u Evropi da ostanu mirni i da zaštite ime islama i muslimana od onih kojima nije ništa sveto čim im nije sveta nevinost ljudskog života.

- Istovremeno, uz duboku žalost i nevjericu zbog svega što se dešava, pozivam i evropske i svjetske političare i medije da ne demoniziraju bilo koju vjeru zbog grupe terorista koji vjeru zloupotrebljavaju - zaključak je Cerića.


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: