BiH
8

Cerić: Dodik pokazuje ambicije da ugrozi Vučića i Nikolića

NAP
Dr. Mustafa Cerić
Dr. Mustafa Cerić
Dodikove priče o velikoj Srbiji i historijskim promašajima srpskog naroda u srbijanskim medijima izgledaju kao uvod u njegov pokušaj da se nametne kao lider svih Srba, iznad Vučića i Nikolića, izjavio je dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na naš upit da prokomentira istup predsjednika manjeg entiteta u listu "Informer“, u kojem je Dodik govorio o tome kako su Srbi još poslije Prvog svjetskog rata trebali napraviti veliku Srbiju, a ne Jugoslaviju, dr. Cerić kaže da se, po svemu sudeći, radi o izjavama namijenjenim unutarsrpskim političkim odnosima.

"Ne znam da li se premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić trebaju zabrinuti za svoje pozicije zbog Dodikovih izjava, ali već svima postaje jasno da njegova retorika i politika nanose sve više štete srpskom narodu. Mi se nećemo miješati u njihove unutrašnje odnose niti im birati predstavnike, ali svima, posebno međunarodnoj zajednici, treba biti jasno da kada je srpska politika loša i kada su njihovi lideri radikalni, onda cijeli Balkan snosi posljedice, a Evropa se suočava sa valom raseljenih ljudi i nestabilnošću u svom srcu", upozorava dr. Cerić.

Govoreći o tome da li Dodikove izjave utječu na situaciju Bosni i Hercegovini te koliko izazivaju zabrinutost kod Bošnjaka, dr. Cerić kaže da zapaljivu retoriku niko ne smije potcijeniti, ali da Bošnjake više nije lako uplašiti.

"Spominjanje velike Srbije kod Bošnjaka uvijek budi sjećanje na genocide počinjene u ime te ideje. To je za nas uvijek bila i bit će uvreda i provokacija, ali nakon posljednjeg genocida i herojske odbrane Bosne i Hercegovine, jasno je da će priča o velikoj Srbiji ostati samo san. Mislim da Dodikov nacionalizam samo šteti Srbima kao narodu i Srbiji kao državi čiji teritorijalni integritet podržavamo, ali koja mora riješiti odnose unutar svojih granica. Nisam siguran da im Dodik baš pomaže u tome", naglašava dr. Cerić.

On smatra da sve manje ljude u Bosni i Hercegovini, uključujući i Srbe, zanima Dodikov stav o historijskim događajima ili njegovi snovi o nekakvim budućim referendumima i otcijepljenjima.