BiH
0

CEPS: BiH stagnira u procesima eurointegracija

SRNA
Michael Emerson
Michael Emerson
U procesima eurointegracija od zemalja zapadnog Balkana napreduju Hrvatska i Srbija, BiH stagnira, dok Albanija i Makedonija zaostaju, smatraju u Centru za evropske političke studije (CEPS) iz Brisela.

"Hrvatska i Srbija napreduju. BiH stagnira, a prema informacijama koje dobijamo, situacija u Albaniji i Makedoniji se možda može okarakterisati i kao regresija", kaže za "Deutsche Welle" analitičar ovog centra zadužen za pitanja proširenja EU Michael Emerson.

On smatra da su bitni elementi na osnovu kojih bi trebalo pokrenuti cijeli region u istom pravcu to što se Hrvatska nalazi pred samim ulaskom u EU, kao i napredak Srbije na tom putu.

"Mora se reći da je ostatak regiona, od BiH pa do Albanije i Makedonije, više problematičan od slučajeva Hrvatske i Srbije. Zato će biti potrebno dosta evropske pažnje, ali i pozitivnog političkog razvoja u samim zemljama da bi napredovao proces eurointegracija", naglasio je Emerson.

I dok su gotovo sve zemlje istočne i centralne Evrope prije ulaska u EU postale i članice NATO, izvjesno je da osim eurointegracionih uslova u vezi sa reformom unutar zemlje, saradnju sa Tribunalom u Hagu, ali i, kako u Briselu definišu "normalizaciju odnosa sa Kosovom", od Srbije niko neće zahtijevati i članstvo u Alijansi. 

U Centru za evropske političke studije kažu da Srbija iza sebe ima tešku istoriju, da su razumljiva različita reagovanja ljudi, ali i da je povodom pitanja, kao što je članstvo u NATO, potrebno da se stvari "slegnu" i da se postigne više konsenzusa.

Kao jedan od pozitivnih razvoja događaja u EU, ali i regionu, Emerson navodi formiranje evropskog specijalnog tima za istragu i eventualno dalje procesuiranje navoda o zločinima na Kosovu, koje je specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty iznio u svom izvještaju.