Poginuo 1994. godine
13

Centralna ulica u Cazinu nosi ime prvog ratnog pilota Armije RBiH Samira Beganovića

Klix.ba
Foto: Facebook/Enes Beganović
Foto: Facebook/Enes Beganović
Centralna ulica u Cazinu nazvana je po prvom ratnom pilotu Armije RBiH Samiru Beganoviću koji je poginuo 1. augusta 1994. godine kada je avion kojim je pilotirao pogođen projektilom vojske tzv. Kninske krajine iznad Plitvičkih jezera.

Odlučilo je ovo Gradsko vijeće Cazina, a inicijativu je podnijelo udruženje RVI paraplegičara Unsko-sanskog kantona.

Ulica pilota Samira Beganovića počinje od spoja ulice Cazinskih brigada kod OŠ Cazin I i produžava do raskrsnice i spoja s ulicom Cazinskih brigada kod zgrade "Željezara".

"Mi, cazinska članica udruženja RVI paraplegičara USK, kao predlagači, smatramo da je naš zahtjev opravdan jer je naš sugrađanin rahmetli pilot Samir Beganović dao neizmjeran doprinos u odbrani BiH i Cazinske krajine", naveli su iz ovog udruženja.

Samir sa komandantom Goranom Bulutom prije prvog preleta Dolovi (Foto: Facebook/Enes Beganović)
Samir sa komandantom Goranom Bulutom prije prvog preleta Dolovi (Foto: Facebook/Enes Beganović)

Samir je upravljao ukrajinskim avionom kada je 1. augusta 1994. godine oboren na rejonu Plitvičkih jezera. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a sumnja se da su njegovi posmrtni ostaci okončali u Ukrajini s obzirom na to da je s njim u avionu bila ukrajinska posada kojoj je trebalo da pokaže tamošnje zračne puteve. Ukrajinski diplomati su preuzeli ostatke iz Srbije i odnijeli ih. Bh. vlasti nisu uložile dovoljno truda da se sazna gdje se ostaci Samirovog tijela nalaze, iako je porodica molila da se zatraži analiza posmrtnih ostataka i utvrdi da li su i Samirovi među njima.

"Hvala svima koji su se sjetili, a posebno Udruženju paraplegičara Cazin, Općinskom vijeću i gradonačelniku koji su prihvatili da mu dodijele ulicu. Trenutno je u izradi i nišan koji će biti postavljen u Pećigradu na porodičnom mezarju između nišana umrlih roditelja koji nisu dočekali ovaj dan", kazao je Samirov brat Enes.