Reakcija na tekst
1

Centralna banka BiH: Izbor revizora bio je zakonit, nije nam bilo važno ko je na čelu preduzeća

Klix.ba
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna banka BiH reagovala je na tekst objavljen na portalu Klix.ba pod naslovom "Firma Aleksandra Džombića radi reviziju finansijskih izvještaja Centralne banke BiH", navodeći da im u procesu nabavke usluga nije bilo važno ko je na čelu preduzeća, za koga preduzeće još radi, niti koje su političke preferencije uposlenika ili vlasnika.

"Tekst je iz nekog razloga koncipiran na način da čitateljima sugerira kako se u Centralnoj banci BiH događaju nezakonitosti vezane za izbor vanjskoga revizora finansijskih izvještaja", stoji u reakciji pristigloj iz Centralne banke BiH.

Navode da je riječ o pogrešnom tumačenju i stavljanju nezavisnosti CBBiH u potpuno pogrešan kontekst.

"Smatramo za potrebno pojasniti kako je naša institucija sukladno Zakonu o CBBiH dužna imati vanjskog revizora koji vrši reviziju finansijskih izvještaja. CBBiH je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama provela otvoreni postupak javne nabavke usluga 'Revizija finansijskih izvještaja Centralne banke Bosne i Hercegovine' za trogodišnje razdoblje (2018.-2020.). Tenderska dokumentacija za nabavu je objavljena na Portalu javnih nabavki pod brojem: 1370-1-2-199/18 dana 3.4.2018. godine", navodi se u reakciji.

Napomenuli su kako su se na otvoreni postupak javne nabavke javila tri ponuđača, od kojih su dva kvalificirana ponuđača ispunjavala sve uvjete tražene tenderskom dokumentacijom, nakon čega je provedena e-aukcija.

"Tokom e-aukcije došlo je do značajnog smanjenja početnih vrijednosti ponuda oba ponuđača te je po njenom okončanju donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Nakon pravosnažnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, ista je upućena prema Predsjedništvu BiH. Sukladno članu 63. Zakona o CBBiH, Predsjedništvo BiH imenuje vanjskoga revizora CBBiH, po preporuci Upravnoga vijeća CBBiH. Predsjedništvo BiH je na sjednici 25. oktobra 2018. godine donijelo odluku o imenovanju vanjskoga revizora", navode u Centralnoj banci BiH.

CBBiH u procesu nabavke ovih usluga, kako to ističu, nije bilo bitno ko je na čelu preduzeća, za koga još to preduzeće radi, niti koje su političke preferencije uposlenika ili vlasnika preduzeća.

"Vođenje takvim postulatima pri nabavci bi bilo diskriminatorno i kao takvo bi moglo biti utemeljen razlog za podnošenje tužbe pred nadležnim sudom. Za CBBiH je bitno da je proces nabavke proveden transparentno i u skladu sa zakonima te da je ponuđač kvalificiran za obavljanje ovih poslova", stoji u reakciji Centralne banke BiH.