BiH
0

Centar za kreativno odrastanje poziva biznismene da stipendiraju osnovce u stanju potrebe

FENA
Centar za kreativno odrastanje poziva uspješna preduzeća u BiH i dijaspori da se uključe u njihov alternativni socijalni program dugoročnog stipendiranja djece koja žive u stanju potrebe i tako doprinesu poboljšanju kvaliteta njihovog života i pomognu redovno školovanje te djece.

Izvršni direktor Centra Hamdija Pašić kazao je Feni da će stipendiranjem, u okviru programa nazvanog "Stipendija za sretno djetinjstvo", biti obuhvaćena djeca koja žive u ekstremnom siromaštvu, a prema spiskovima što ih je na preporuku nadležnih ministarstava, Centar za socijalni rad KS-a ustupio Centru za kreativno odrastanje.

Radi se o spiskovima s podacima o 500 djece od šest do deset godina bez jednog ili oba roditelja, djece s posebnim potrebama i romske djece, te djece koja nisu uključena u redovno osnovno obrazovanje i ostale djece u stanju potrebe koja zadovoljavaju specifične kriterije.

Sponzor iz te baze podataka dobije lične podatke djeteta i, uz saglasnost roditelja ili staratelja djeteta, sklapa ugovor o stipendiranju. Pašić je istaknuo da zainteresirano preduzeće sponzor može postati izdvajanjem 85 KM mjesečno po djetetu. Od toga se 70 KM uplaćuje na štednu knjižicu djeteta, a 15 se izdvaja za proširenje ovog programa i drugih aktivnosti Udruženja na druga područja BiH.

Pašić se nada da će se preduzeća odazvati i tako podržati ovaj humani program pomoći u stipendiranju djece kojima je to potrebno. Kazao je da su dosad kontaktirali stotinjak ovdašnjih preduzeća, a sa Svjetskim savezom dijaspore BiH uspostavili su suradnju u vezi s dogovorom o uključivanju u Program bh. biznismenima u dijaspori.

Centar za kreativno odrastanje neprofitno je udruženje registrirano početkom 2008., a njegovi osnivači imaju višegodišnje iskustvo u radu s djecom, nastavnicima i roditeljima u osnovnim školama na području cijele BiH.