BiH
118

Centar za izborne studije: Da su sutra izbori većina anketiranih glasala bi za SDA i SNSD

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centar za izborne studije prezentovao je rezultate istraživanja javnog mnijenja u kojim stoji da je većina anketiranih ispitanika iz FBiH kazala da bi glasala za Stranku demokratske akcije (SDA) kada bi sutra bili održani izbori u BiH. Ispitanici iz RS-a ukazali bi povjerenje Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) - Milorad Dodik.

Rezultati Centra za izborne studije prikupljeni su u periodu od 16. maja 2016. do 28. maja 2016. godine. Anketa je rađena kvantitativno "licem u lice" u domaćinstvima/kućanstvima ispitanika.

Ističu da je okvir uzorka bio baza biračkih mjesta (CIK) te da je anketa rađena na uzorku od 1.010 ispitanika na populaciji Bosne i Hercegovine (dobi 18. godina i više).

Većina građana u BiH (76 posto) navela je da su glasali na prošlim izborima održanim u oktobru 2014. godine. Oni koji nisu glasali kao glavni razlog ističu to da nemaju za koga glasati, da su svi politički subjekti i stranke isti.

Dodaju da 4 od 10 ispitanih građana u BiH navode da bi sigurno glasali ukoliko bi se izbori održavali sutra. Kao izjavu koja najbolje opisuje da li će glasati na sljedećim lokalnim izborima navode da uvijek glasaju na izborima, to je njihova građanska dužnost (58,5 posto).

Na pitanje o uvođenju obaveznog glasanja gotovo 50 posto ispitanih smatra da je potrebno uvesti obavezno glasanje, 42 posto ispitanika smatra da su glasački listići jednostavni i razumljivi, a čak 30 posto građana ih percipira kao ne toliko jednostavne. Također, 28 posto misli da su relativno komplikovani ili vrlo komplikovani i nerazumljivi.

Na pitanje za koga bi glasali ako bi se sutra desili izbori 13 posto ispitanika iz FBiH kazalo je za SDA, 6 posto za HDZ BiH, 6 posto za DF, te po 4 posto za SBB i SDP BiH.

SDA je dobila i najveću podršku (20 posto) onih ispitanika koji su kazali kako bi sigurno izašli na izbore. U ovoj kategoriji odmah iza SDA nalazi se HDZ BiH (7 posto), SBB (7 posto), SDP BiH (6 posto) i DF (6 posto).

Najveću podršku ispitanika u RS-u dobili su SNSD (20 posto), SDS (6 posto) i PDP (4 posto). Sličan poredak je i među onim ispitanicima koji sigurno izlaze na izbore. Među sigurnim ispitanicima SNSD bi dobio 31 posto, SDS 10 posto, PDP osam posto, a NDP tri posto glasova.