Općina i JP Lokom
760

Centar "Safet Zajko" prošle godine posjetilo 250.000 građana

Klix.ba
Centar "Safet Zajko" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centar "Safet Zajko" (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo na sjednici održanoj, 25. aprila, usvojilo je Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Lokom, koje je prvi put od osnivanja, u prošloj godini ostvarilo više od milion konvertibilnih maraka vlastitih prihoda.

Istaknuto je da je JP Lokom jedno od rijetkih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo koje posluje sa dobitkom, što je dobar primjer drugima kako jedno ovakvo preduzeće uz dosta uloženog truda može pozitivno poslovati, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji.

Dobit ovog preduzeća i Veterinarske stanice, koja posluje u sklopu njega je 120.000 KM. To je njihova zarada u prošloj godini. Preduzeće je prvi put prešlo milion maraka vlastitih prihoda, ne računajući sredstva koja dobije od Općine za poslove koje obavlja za ovu lokalnu zajednicu. Od komercijalnih djelatnosti, izdavanja parking prostora i sportskih objekata prihod je prešao iznos od milion maraka.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo

Vijećnici su posebno pohvalili rad Centra "Safet Zajko" sa najvećim parkom u gradu Sarajevu, kojim preduzeće Lokom upravlja od kraja 2015. godine, a kojeg je samo u prošloj godini posjetilo oko 250.000 građana. Park je namijenjen cijeloj porodici, rekreativcima, sportistima i penzionerima. Pored raznovrsnih sadržaja kojima raspolaže, park je ograđen i pod stalnim je nadzorom.

Osim što upravlja i održava sportske objekte i sportske terene, među kojima i stadion Otoka Lokom tokom 24 sata obezbjeđuje sve objekte i parkinge kojima upravlja. Od prošle godine počeo je raditi i određene komunalne poslove, kao što su održavanje spomen-obilježja, hair česmi, fontana, lokalnih vodovoda i sl., što bi moglo imati posebno dobre efekte, ako se u izmjenama zakonskih rješenja u Kantonu Sarajevo jedan dio komunalnih djelatnosti prebaci u nadležnost lokalne samouprave.

Vijeće je usvojilo i Odluku o prihvatanju Revidirane Strategije razvoja Općine sa Akcionim planom prioritetnih projekata i mjera za period 2017-2020. godine, kao i Program 21. manifestacije Novogradski dani 2017, koja će se održati od 30. maja do 20. jula ove godine, kada će naši građani imati priliku uživati u raznovrsnim kulturno - zabavnim i sportskim sadržajima.

Usvojen je i Program obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata 92-95. i NOR-a 41-45. u 2017. godini.

Vijećnicima je prezentirana informacija o izvršenju Budžeta Općine Novi Grad za prvi kvartal ove godine, kao i Informacija o stanju u oblasti primarne zdravstvene zaštite stanovništva u općini Novi Grad Sarajevo. Istaknut je problem nedostatka medicinskog kadra u domovima zdravlja, kako ljekara, tako i medicinskih sestara, zbog čega je otežan rad sa pacijentima.