SDP
21

Čengić: Zašto Razvojna banka FBiH prepušta poslove privatnim bankama?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić oglasio se saopćenjem za javnost u kojem pita Razvojnu banku FBiH zbog čega prepušta poslove privatnim bankama.

Veći broj jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo realizuje projekte subvencioniranja kamate privrednim društvima sa teritorije te općine, uz novo zapošljavanje. Sve općine su raspisale javne pozive bankama da dostave ponude, međutim, niti na jedan javni poziv se nije prijavila Razvojna banka Federacije BiH, kojoj je primarni zadatak podrška privredi i sličnim projektima.

Irfan Čengić, dopredajedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, kaže da je na svim pozivima posao dobila privatna banka koja ima veće kamatne stope od Razvojne banke, te da propuštanje jednog javnog poziva može biti slučajnost, ali propušanje svih javnih poziva je već katastrofalna politika rukovodstva Razvojne banke.

"Ne mogu da shvatim da se Razvojna banka FBiH nije prijavila na naše javne pozive. Da su se prijavili sa svojim redovnim kamatnim stopama privrednici bi dobili beskamatne kredite i novac koji subvencioniraju općine bi ostao u javnim institucijama, a ne u u privatnim bankama.

Očito da rukovodstvo Razvojne banke FBiH ne radi svoj posao i ne trudi se biti podrška privredi i otvaranju novih radnih mjesta, a da novac namijenjen subvencioniranju kamata privrednicima završava na računima privatnih banaka. Ovakvo ponašanje dovoljno govori i o tome da Vlada FBiH nema jasnu viziju i strategiju podrške privrednicima i otvaranju novih radnih mjesta“, smatra Čengić.