BiH
9

Čengić: Za koga Vlada FBiH čuva akumuliranu dobit javnih preduzeća?

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Privatizacija preduzeća u kojima Federacija BiH posjeduje udio digla je puno prašine u proteklim mjesecima. Dok neki smatraju da je prodaja udjela u javnim preduzećima pozitivna stvar za veći bh. entitet, drugi se skeptično pitaju zašto Vlada FBiH i pored finansijskih dubioza ovog entiteta još uvijek nije povukla akumuliranu dobit iz preduzeća koja prodaje.

Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara Dividenda, u razgovoru za Klix.ba kaže da još uvijek nije jasno zašto Vlada FBiH, preko svojih predstavnika u ovim preduzećima, ne insistira na povlačenju akumulirane dobiti.

"Vlada FBiH pristaje da dio dobiti koju bi mogla povući jednostavno ostavi novim vlasnicima. Samo u Bosnalijeku Vlada FBiH može povući 1,5 miliona KM više nego prema trenutnom prijedlogu Nadzornog odbora. Također, u FDS-u već sada na računima ima više od 40 miliona KM. Postavlja se pitanje za koga Vlada FBiH čuva ovaj novac", rekao je Čengić za Klix.ba.

Smatra da ova ničim opravdana darežljivost Vlade FBiH prema nepoznatim kupcima treba biti predmet pažnje tužilaštva.

"Većina dobiti Bosnalijeka predviđena je za investicije, kao što je bilo kada je direktor bio Edin Arslanagić. Kako je to investiranje završeno znate iz optužnice protiv Arslanagića u kojoj se navodi da je oštetio firmu za više od 20 miliona KM. Ovaj menadžemnt izgleda nastavlja isto", kazao je Čengić.

Ističe da je slična situacija u Fabrici duhana Sarajevo, gdje je Finansijska policija u više navrata pronašla nezakonitosti, odnosno netransparentno trošenje novca.

"Sadašnji menadžment na čelu sa direktorom Edinom Mulahasanovićem imao je niz promašenih investicija. Trafike su kupljene za 11 miliona KM, a njihova vrijednost je procijenjena na svega dva miliona KM. Meni uopće nije jasno kako takve stvari nisu predmet istrage tužilaštva", istakao je Čengić.

Prema ranije usvojenom planu, Vlada FBiH prodajom udjela u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju namjerava prikupiti 65 miliona KM, što je dosta ispod knjigovodstvene cijene ovih preduzeća.

Prvo preduzeće koje će Vlada FBiH prodati je Sarajevo osiguranje. Vanredna aukcija zakazana je na SASE za 23. juni ove godine.