Sport u FBiH
75

Čengić predstavio tri opcije za sportske klubove: Od udruženja do dioničarskog društva

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH predstavio je novinarima u Sarajevu Prijedlog zakona o sportskim klubovima u tom bh. entitetu. Konferenciji za medije su prisustvovali Enid Tahirović i Igor Stojanović.

Čengić je kazao da svima treba biti jasno da ovo nije zakon o sportu.

"Ovo je obaveza i zakona o sportu, da su entiteti dužni propisati način organizovanja profesionalnih sportskih klubova. Tu mislimo na udruženja građana, koja i danas funkcionišu, a druga vrsta klubova su dionička društva, kako je u većini evropskih zemalja", kazao je on.

On je istakao da bi po novom zakonu klubovi imali tri opcije.

"Prva je da nastave biti udruženja građana, druga da se preoblikuju u dioničko društvo po uzoru na Hajduk iz Splita. Tu ima nekoliko faza, odnosno nudi se prvo lokalnoj zajednici pa tek onda slobodnom tržištu. Treća opcija, koje nema u zemljama regiona, je da se omogući ustupanje naziva i brenda i da se osniva novo dioničarsko društvo s tim nazivom i brendom. Tu se misli na klubove koji su u velikim finansijskim problemima kao što je KK Bosna kojem preoblikovanje ne bi previše pomoglo, jer bi preuzeli dugovanja koja imaju. Ali o tome će skupštine klubova samostalno odlučivati", otkrio je zastupnik SDP-a Irfan Čengić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

On je dodao da bi zakonom bilo propisano da država može finansirati sportske klubove bez obzira na status, odnosno bez obzira na to da li je udruženje građana ili dioničarsko društvo.

"Ovaj zakon će pomoći profesionalnim sportskim klubovima da ostvare rezultate kakve imaju klubovi u regionu i da obavljaju više djelatnosti kao što je fan shop, kafić ili nešto slično", rekao je Čengić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Tahirović i Stojanović su kazali da je namjera SDP-a riješiti problem sporta te da se može očekivati tematska sjednica o rješavanju situacije u KK Bosna.

Naglašeno je da svi trebaju biti svjesni činjenice da je klupski sport pao na niske grane i da bi ovaj zakon dao velike mogućnosti klubovima da lakše dođu do finansijskih sredstava za normalno funkcionisanje.