Novo u srcu grada
39

Čengić predstavio Helezu plan obnove Doma OSBiH: Trg s fontanom umjesto dosadašnjeg parkinga

M. G.
Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić bio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, te razgovarao sa ministrom Zukanom Helezom.

Razlog posjete načelnika Čengića je dogovor o saradnji sa Ministarstvom odbrane na pokretanju projekta obnove objekta Doma Oružanih snaga BiH, ali i uređenja trga ispred objekta, koji je trenutno u funkciji parkinga, a prema planovima Općine na ovom mjestu je predviđen trg sa fontanom.

"Ministru sam predstavio plan prema kojem bi umjesto neuglednog parkinga ispred Doma Oružanih snaga BiH, napravili trg sa fontanom, te bi paralelno obnovili fasadu i otvore na Domu Oružanih snaga BiH. Na taj način bi dobili lijepu cjelinu u srcu grada u kojoj bi mogli uživati naši građani kao i posjetioci", istakao je načelnik Čengić.

"Iskreno zahvaljujem Općini Stari Grad na ovoj inicijativi. Za nas je Dom Oružanih snaga BiH važna perspektivna i reprezentativna lokacija. To je objekat od velike kulturne vrijednosti u kojem Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH obavljaju važne vojno-diplomatske aktivnosti, vojne svečanosti, kao i različite kurseve i obuke. Nadam se da ćemo s Općinom Stari Grad realizirati sličnu saradnju i po pitanju nekih drugih projekata koji su od važnosti za državu BiH i njen glavni grad”, naglasio je ministar Helez.

"Podršku za ovaj plan sam dobio od premijera Nihada Uka, ali i kompletne Vlade Kantona Sarajevo, gradonačelnice Benjamine Karić, te je u razgovoru sa kolegom Srđanom Mandićem dogovorena i spremnost Općine Centar da u nivou trga uredi i pjesačku ulicu Gimnazijska kako bi dobili jednu cjelinu”, dodao je načelnik Čengić.

U kulturnom životu Sarajeva, ovaj objekat, koji ima status nacionalog spomenika, je od svog otvorenja, pa sve do danas imao veoma značajnu ulogu. Rekonstrukcijom ovog objekta i uređenjem trga ispred njega, uz obnovu Trga Oslobođenja - Alije Izetbegovića i ulice Gimnazijska u saradnji sa Općinom Centar, doprinijet će se estetskom i funkcionalnom uređenju ovog dijela grada.

Pored podrške ministra Heleza, od velike važnosti je i saglasnost Komisije za nacionalne spomenike BiH, sa kojom će načelnik Čengić uskoro održati sastanak i na ovu temu.

“Na području općine Stari Grad nalazi se mnogo perspektivne i neperspektivne vojne imovine, kao što je i samo sjedište oružanih snaga. Zajedno sa državnim i drugim nivoima vlasti, cilj je da obnavljamo, čuvamo i razvijamo tu imovinu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, istakao je strateško opredjeljenje načelnik Čengić.

Kada je riječ o neperspektivnoj imovini, Općina se obratila Vladi FBiH sa planovima za uređenje kasarni u Faletićima, Zmajevcu i Pašinom brdu, a također se iskazala spremnost za preuzimanjem i raspolaganjem kasarnom Jajce i njenim stavljanjem u funkciju, ukoliko za to postoji raspoloženje kod Vlade FBiH i Grada Sarajeva.