Izbori u SDP-u
46

Čengić: Neću se kandidovati za generalnog sekretara, nije dobro da neko dugo radi taj posao

Klix.ba
Segmedina Srna, Irfan Čengić i Nermin Nikšić (Foto: D. S./Klix.ba)
Segmedina Srna, Irfan Čengić i Nermin Nikšić (Foto: D. S./Klix.ba)
Generalni sekretar SDP BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić govorio je za Klix.ba o predstojećim izborima u SDP-u. Čengić nam je otkrio kako se neće kandidovati za generalnog sekretara stranke, ali i da vjeruje kako niko neće uspjeti odvesti SDP pod kontrolu SDA.

"Već duže vrijeme želim se obratiti svojim drugaricama i drugovima koji su me podržavali sve ove godine, ali i onima koji se svojski trude da me prikažu kao najveći problem naše partije. Ja sam dijete SDP-a i ostat ću zauvijek. Da odmah razriješim svima dileme, odavno ne planiram i neću se kandidovati za 3. uzastopni mandat generalnog sekretara SDP BiH. Neizmjerno sam zahvalan svima koji su me podržavali sve vrijeme potpuno svjestan činjenice da sam se kao najmlađi generalni sekretar jedne velike političke partije kakva je SDP BiH našao pred brojnim izazovima s kojima se i puno stariji i iskusniji teško mogu bez problema nositi (jedini sekretar od svih većih stranaka nakon izbora 2014. koji je priveo mandate kraju)", kazao nam je Čengić.

Kako kaže, nakon restarta i uspostavljanja jedinstvenog registra članova SDP BiH, prvi veliki zadatak kao generalnog sekretara bio je uspostavljanje sistema "1 član-1 glas", a među posljednjim u nizu je koordinisanje procesa izbora Denisa Bećirovića u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Između ta dva zadatka je bilo mnogo uspona i padova, pobjeda i poraza, stvari u kojima sam griješio, ali i onih na koje sam ponosan. U najveće naše uspjehe ubrajam činjenice da je partija vraćena članovima kroz sistem '1 član-1 glas' i što se na izborima vratila na mjesto najjače građanske partije u BiH. Sigurno najvećim porazom odnosno neuspjehom smatram činjenicu da nismo uspjeli spriječiti izbornu krađu protiv Denisa Bećirovića za člana Predsjedništvo BiH. Želim sad javno reći kako sam 2 dana nakon izbora, zbog obećanja koje sam dao na predizbornom skupu podnio pismenu ostavku na mjesto generalnog sekretara, koju Predsjednik SDP-a nije prihvatio uz obrazloženje da je pred nama Kongres gdje ćemo svi proći ocjenu članica i članova SDP BiH. Prihvatio sam njegovu odluku svjestan već tada da se neću više kandidirati za ovu poziciju", rekao je Čengić.

Ovaj posao zahtjeva novu energiju

Djelimičnom satisfakcijom smatra i činjenicu da mu je Glavni odbor SDP-a dao ogromnu podršku da ostane na ovoj poziciji kada je bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija predložio njegovu smjenu.

"Usprkos tome ja osjećam svu nužnost potrebe za promjenom na ovoj poziciji. U trećem mandatu bi postao najdugovječniji sekretar u poslijeratnoj historiji SDP-a, a lično smatram da ovaj posao zahtjeva novu energiju i da nije dobro da jedna osoba toliko dugo obavlja tu poziciju. Hoću i da iznesem neke konkretne pokazatelje. Kada sam imenovan na poziciju generalnog sekretara SDP je imao oko 100.000 glasova, danas ima oko 150.000. U mojoj Izbornoj jedinici smo imali 8.700 glasova danas 13.712. Prethodni nosilac liste (Svetozar Pudarić) je imao 1.701 dok sam ja kao nosilac liste dobio 4.281 glas. U općini iz koje dolazim imali smo 1.200, a danas 2.500 glasova. To jeste evidentan napredak, ali ja nisam zadovoljan i smatram da nije dovoljno. Jesam mlad, vjerovatno i neiskusan, ali preko nekih stvari neću i ne želim preći. Ne želim nikoga vrijeđati, ako sam išta naučio u radu s Predsjednikom Nikšićem to je da stoički izdržim ogovaranja, laži, podmetanja, te da na sve to odgovaram argumentima i činjenicama", kazao je Čengić.

On ističe da sada vidi kako o finansijama pričaju oni što uplatnice u životu nisu popunili, a pogotovo ne one donatorske za SDP. Kako kaže, o finansijama pričaju oni koji članarinu SDP-u plate kada se trebaju kandidirati u izborima za organe SDP-a ili na listama SDP-a za izbore, te da je lako provjeriti koliko je on platio članarine i donacija.

"U mandatu 2015. - 2019. prihodi SDP BiH su zbog lošeg izbornog rezultata bili manji u odnosu na mandat 2010. - 2014. godine za nešto više od 8.700.000,00 KM. Nakon takvog rezultata i smanjenja prihoda preko 40 radnika je po Statutu i aktima trebalo ostati bez posla. Rukovodstvo SDP-a na čelu s Nerminom Nikšićem odlučilo je da sve rashode svede na minimum, a da radnike zadržimo na poslu. Možda je to i bila pogrešna odluka, zadržati ljude u situaciji kada imamo 3 puta više zaposlenih od SNSD ili HDZ, 10 puta više od DF, 15 puta više od Naše stranke, 25 puta više od SBB-a. Cijena ovakve odluke bila je da se na višak uposlenih samo uvećava ukupni dug SDP BIH gotovo 350.000 KM na godišnjem nivou. Nikada kao Generalni sekretar nisam primao platu u SDP BiH iako do izbora 2016. godine i izbora na mjesto potpredsjednika OV Stari grad nisam imao nikakvu platu. U ovom periodu sam SDP-u na taj način uštedio stotine hiljada KM", rekao je Čengić.

On dodaje da je u ovom periodu od dvije godine imao paušal vijećnika od Općine Stari Grad, dvije godine platu dopredsjedavajućeg vijeća i pet mjeseci platu zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

"Želim još jednom naglasiti svoje opredjeljenje. Ostajem dio SDP-ove porodice. Svjestan sam potpuno da sam zahvaljujući SDP-u postigao puno toga u svom životu, isto tako puno svog života ugradio u SDP. Osjetio sam nažalost i kako izgleda kada se uključi propaganda mašinerija, doživio da me optužuju i iznose najgnusnije laži o meni i članovima moje porodice, doživio razočarenje u mnoge ljude, neke ljude i sam vjerovatno razočarao, o neke se možda i ogriješio, na čemu im se izvinjavam, ali ponosan da je najveći broj mojih iskrenih prijatelja to ostao i danas, te bogatiji u isto vrijeme za puno novih drugarica i drugova koje sam upoznao širom Bosne i Hercegovine(preko 160.000 pređenih km)", smatra Čengić.

SDP će s Nikšićem nastaviti trend rasta

On vjeruje da će SDP BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem nastaviti trend rasta, ali prije svega principijelnosti i dosljednosti. U tome će, kako kaže, imati njegovu iskrenu podršku, jer on zna sačuvati i svoj obraz i obraz partije.

"U narednom periodu u potpunosti ću se posvetiti obavljanju dužnosti zastupnika u Parlamentu FBiH na koju su me izabrali građani, te ću nastojati opravdati povjerenje i glasove koje su mi dali. Usput, Oni koji pokušavaju da SDP odvedu pod kontrolu skute SDA, poručujem da vam je, uz svu podršku medijske mašinerije ove stranke, trud ipak uzaludan. Pojedinca uvijek možete čak fizički sklanjati, ali ideju ubiti ne možete, to vas i najviše plaši", zaključio je Čengić.