BiH
0

Čengić: Dosad identificirano 46 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima 11. jula

FENA
U Podrinje identifikacijskom projektu (PIP) u Tuzli dosad je zvanično identificirano 46 žrtava genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine koje će biti ukopane u Potočarima 11. jula.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su ove žrtve zvanično identificirane od porodica i porodice su se izjasnile da žele da se njihovi posmrtni ostaci ukopaju 11. jula 2015. godine u Potočarima.

"U narednom periodu u PIP-u će se intenzivirati identifikacije i ovo nije konačan broj žrtava koje su spremne za ukop. Očekujemo da bi ovaj broj trebao biti znatno veći", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, dosad je zvanično identificirano još 160 žrtava.

"Dakle, porodice su potpisale zapisnik o identifikaciji, ali su se trenutno izjasnile da još ne žele ukop zbog nekompletnosti tijela, odnosno da će sačekati da budu pronađeni i ostali dijelovi tijela, odnosno da posmrtni ostaci koliko-toliko budu kompletni", kazala je Čengić.

Navela je da postoji još oko 300 "aktivnih slučajeva“, žrtava čiji je identitet utvrđen na temelju DNK analize i gdje su porodice obaviještene, ali su se također izjasnile da zbog nekompletnosti tijela žele da sačekaju s konačnom identifikacijom.

"Ono što je karakteristika procesa traženja nestalih osoba na području Srebrenice jeste da su žrtve pronađene uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, što je uzrokovalo uglavnom nekompletnost posmrtnih ostataka", navela je ona.

Također, dodaje, u Podrinje identifikacijskom projektu imaju još hiljadu reekshumacija u Potočarima. Pojašnjava da je riječ o hiljadu žrtava koje će se reekshumirati i kojima će biti pridodati naknadno pronađeni i identificirani dijelovi tijela. To će se raditi u narednom periodu.

Čengić podsjeća da je dosad u Potočarima ukopana 6.241 žrtva i 230 žrtava je ukopano izvan Potočara, ranije, prema željama njihovih porodica.

"Dakle, ukupno 6.471 žrtva, koja je ubijena u julu 1995. godine na području Srebrenice, dosad je identificirana i ukopana", kazala je Čengić.