{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čengić: Djeca nisu šarafi da se na njima štedi

F
FENA
16.6.2015. u 15:37
0
31
Čengić: Djeca nisu šarafi da se na njima štedi
0
Čengić: Djeca nisu šarafi da se na njima štedi
Irfan Čengić
Generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Irfan Čengić je, povodom najave Vlade Kantona Sarajevo (KS) o zatvaranju određenih osnovnih škola, pod izgovorom racionalizacije spajanjem ili prekrajanjem u područne škole, istaknuo da je na sjednici Predsjedništva SDPBiH kantonalnom i općinskim odborima partije u Sarajevu naloženo, da na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS i općinskih vijeća, traže zasebnu tačku dnevnog reda u kojoj će se diskutirati i zauzeti stav prema najavljenom procesu.
"Socijaldemokrati nikada neće podržati uštede nauštrb djece i kvalitete njihovog obrazovanja. Obrazovanje je ulaganje u budućnost, a bez dobrog obrazovanja ne možemo se nadati svijetloj budućnosti", kazao je Čengić i dodao da "djeca nisu šarafi da bi se na njima radili oštri rezovi i uštede".

SDPBiH je, ističe, protiv neracionalnog trošenja sredstava, ali rješenje nije u tome da čitava naselja ostaju bez škola. Po njegovima riječima, treba uzeti u obzir da su škole također centri vannastavnih aktivnosti, a njihovim zatvaranjem i prekrajanjem, odgoj djece prepušten je ulici.

"Bojimo se da će ovaj potez dovesti do porasta maloljetničke delinkvencije, narkomanije i stope kriminala. Sve navedeno ukazuje da se radi o potezu koji ima višestruke, dugotrajne i kompleksne posljedice. Racionalizacija nam je najavljena, bez bilo kakvog kvalitetnog elaborata, a na umu se, umjesto djece, ima isključivo novac", naglašava Čengić.

Poručio je da će SDPBiH i njeni zastupnici u narednom periodu dići glas protiv bilo kakvih poteza koji se prave nauštrb djece Sarajeva te da su u borbi za djecu i obrazovanje otvoreni za saradnju sa sindikatom, vijećima roditelja, drugim strankama i udruženjima, saopćeno je iz SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: