{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čelnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH podnio ostavku

F
9.2.2014. u 16:24
9.2.2014. u 17:16
578
127
Čelnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH podnio ostavku
578
Čelnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH podnio ostavku
Himzo Selimović
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio je danas ostavku.
Na pres-konferenciji u zgradi Direkcije Selimović je naglasio da je zakonska regulativa u BiH takva da Direkcija nema naredbodavnu nadležnost ni prema jednoj policijskoj agenciji.

"U članu 11 propisana je obaveza svih policijskih agencija u BiH da pruže pomoć Direkciji kad to zatraži ali ne i propisana sankcija ako se to ne desi. Mi smo i taj dan, s obzirom da je bila ugrožena zgrada Predsjedništva BiH, tražili angažiranje specijalne policijske jedinice SIPA a kolege su odgovorile da nemaju zakonsku nadležnost da te kapacitete stave u funkciju", kazao je.

Naglasio je da skoro tri godine Direkcija, s kolegama iz drugih policijskih agencija pokušava da usaglasi procedure za postupanje u kriznim situacijama, koordinacije i mjera prilikom osiguranja važnih događaja i međusobnog obavještavanja, ali da do sad to nisu uspjeli usaglasiti.

Kad je u pitanju osiguranje zgrade Predsjedništva BiH, odgovorno je ustvrdio da je policijska struktura u Direkciji doprinijela maksimalno u datim uvjetima za stabilizaciju stanja.

"Nisam niti mogu prihvatiti da sam kriv za tu situaciju, ali ja sam odgovoran čovjek i kad me članovi Predsjedništva BiH, budu pitali da li garantiram sigurnost da oni i drugi uposleni u toj zgradi mogu potpuno bezbjedno doći na posao u ovim uvjetima stalnih tenzija, ja im to ne mogu garantirati. Kao odgovotran čovjek pismeno ću obavijestiti Nezavisni odbor PSBiH da podnosim ostavku, a kako meni i ostalima u tom tijelu mandat ističe uskoro, povući ću aplikaciju i za tu poziciju u narednom mandatu, a dok se to i formalno ne završi bit ću tu", kazao je i naglasio da će dati doprinos i ubuduće na kojoj god funkciji bio.

Pozvao je sve u BiH da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje će doprinijeti daljnjoj destabilizaciji stanja, da podrže mirna javna protesna okupljanja i iskazivavanja nezadovoljstva na demokratski i civiliziran način i ograde se od bilo koje vrste nasilja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: