Povećati minimalac
5

Čelnici sindikata će obilaziti radnike 1. maja i uručivati im propagandni materijal

Piše: M. N.
Savez samostalnih sindikata BiH nakon mnogo godina prvi put neće održati proteste 1. maja. Ovaj put odlučili su se na podjelu letaka i anketiranje radne snage anketom pod nazivom "Koliko se poštuju moja osnovna radnička prava?".

Anketa će se realizovati od 30. aprila do 8. maja, a anketni materijal sa terena će biti objedinjen oko 18. maja, nakon čega će rezultati biti analizirani i u skladu s njima kreirani dokumenti i strategija Saveza samostalnih sindikata BiH za naredni period.

U ponedjeljak, 30. aprila i utorak, 1. maja, predstavnici granskih sindikata SSS BiH obići će svoje radnike na njihovim radnim mjestima, te im uručiti propagandi materijal.

U Proglasu koji su pripremili navodi se kako su bili upravu kada su tvrdili da usvajanje Zakona o radu predstavlja prvi korak na putu ka potpunom ukidanju kolektivnih ugovora i radničkih prava. Pozvali su Udruženje poslodavaca FBiH da u najkraćem mogućem roku sjedu za pregovarački sto sa SSS BiH i nastave pregovore o izmjenama i dopunama Općeg kolektivnog ugovora za FBiH.

"Prestanite nametati zakone koji se direktno i indirektno tiču radnika i radnica bez prethodnih konsultacija sa sindikatom. Počnite poštovati zakon države i entiteta na čijem čelu se nalazite. Floskula je gospodo iz izvršne i zakonodavne vlasti da se borite za porast nataliteta i protiv 'bijele kuge'. Ukidanjem olakšica za izdržavane članove porodice samo dodatno ste opteretili radnike koji imaju troje ili više djece. Kakvu poruku time šaljete mladim ljudima, kojih je i tako svakim danom sve manje u našoj zemlji, jer bolju budućnost odlaze potražiti u zemljama Zapadne Evrope? I na kraju, prestanite dijeliti radnike u FBiH na one koji su vrijedni da se na njih odnosi Opći kolektivni ugovor i one koji nisu, odnosno da birate s kojima sindikatima želite potpisati kolektivni ugovor. Za nas su svi radnici jednaki i prema svima odnos države mora biti isti. Previše je bilo lažnih obećanja, prekršenih dogovora, neispoštovanih zaključaka… Nećemo dozvoliti da ukinete institut kolektivnog ugovora i time uvedete potpunu anarhiju u radno-pravne odnose", navodi se u Proglasu SSS BiH.

Anketni listić "Koliko se poštuju moja osnovna radnička prva?" sadrži pet pitanja: Imate li Ugovor o radu, Jeste li prijavljeni u Fondu PIO, Da se na vas odnosi neki kolektivni ugovor, Radite li za 1. maj i da li su vam plaćeni prekovremeni sati i rad na dane praznika.

Podsjetimo, sindikati su bili podijeljeni kada su trebali odlučiti da li će protestovati ili će održati neku drugu aktivnost Prvog maja. Kako nam je rekao Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, sindikati hemije nemetala, šumarstva i organa uprave odbilo je učestvovati u protestnom okupljanju, dok su sindikati metalaca, tekstila, telekoma i obrazovanja bio apriori za održavanje protesta. Na kraju se SSS BiH odlučio za podjelu letaka i anketiranje.