Upitna sjednica
607

Čelik: Ako ne budem ja predsjedavao i ne bude pečata napustit ćemo Skupštinu

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo koji smatra da je legitiman predsjedavajući Skupštine, iako je iz OHR-a danas saopćeno da je to Danijela Kristić, komentarisao je mišljenje Valentina Inzka te predstojeće izazove koje će se naći sutra pred zastupnicima.
Što se tiče akta OHR-a Čelik smatra da to nije ništa drugo nego ono što su zastupnici SDA govorili ranije.

"To je da se dogovore oni koji su izabrani iz Klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kristić je zaboravila kazati da Ustav FBiH ne poznaje Ostale. Taj dokument koji je implementiran u Ustav KS može se smatrati neustavnim jer niži organi trebaju usaglasiti akte sa višim pravnim organima, u ovom slučaju FBiH", kazao je.

Komentarišući mišljenje OHR-a kazao je da su na jednoj strani predstavnici Bošnjaka i Srba koji su se dogovorili da predsjedavajući bude Mirza Čelik, dok dva zastupnika koji se izjašnjavaju kao Hrvati nisu došli na sjednicu.

"Nisu došli na sjednicu, a da kažu da je to vitalni nacionalni interes. Ali izborom u rukovodstvo, tu nema vitalnog nacionalnog interesa. Građani trebaju znati da Vijeće pri Ustavnom sudu koje razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa nije imenovano. Četvorka sada želi zadržati pozicije na način da probaju učiniti sve kako bi izvršili opstrukcije pravnim načinima. I to sada može stajati dugo. Oni žele da većina treba slušati manjinu", izjavio je Čelik.

On smatra da je većina okupljena oko SDA upravu, a ne Četvorka u Skupštini KS.

"U mišljenju OHR-a piše d se trebaju dogovoriti konstitutivni narodi. Napominjem da su u KS Bošnjaci najmnogoljudniji narod i da od 35 zastupnika je 29 Bošnjaka. Pitam građane KS da li je ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Od 27. do 28. je bila predsjedavajuća Kristić koja se izjašnjava kao Hrvat, a premijer se izjašnjava iz reda Ostalih. Pitam gdje su tu Bošnjaci", dodao je.

Uoči sutrašnjih sjednica, na kojoj će biti razmatrano privremeno finansiranje Kantona Sarajevo te određivanje termina za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi KS, Čelik je kazao da koalicija okupljena oko SDA neće ostaviti građane bez privremenog finansiranja.

"Mi ćemo zakazati sjednicu na kojoj ćemo usvojiti odluku o privremenom finansiranju", poručio je i dodao da su na današnjim sastancima obje strane predloženi modeli za deblokadu rada Skupštine KS.

Istakao je da će odluka o privremenom finansiranju biti izglasana tokom ovog mjeseca, ali prema svemu sudeći to se neće desiti sutra jer Čelik ima dva uslova.

Prvi je da on predsjedava Skupštinom, a drugi da se preda pečat odnosno da bude kod sekretara skupštine. Istakao je da je on legalista i da se pridržava zakona.

"Ukoliko se to ne desi mi ćemo napustit Skupštinu kao prošli put", poručio je Čelik.

On je kazao da Četvorka ne želi za premijera Marija Nenadića te da su predsjednici Naše stranke i SDP-a, Predrag Kojović i Nermin Nikšić, tražili sastanak sa Nenadićem da bi odlučili da li će on biti mandatar.