BiH
0

Čeko: Vlast vrši pritisak na Glavnu službu revizije u RS-u

FENA
Boško Čeko
Boško Čeko
Glavni revizor Republike Srpske (RS) Boško Čeko smatra da je nesumnjiv vid pritiska vlasti u RS-u na Glavnu službu za reviziju javnog sektora u RS-u skupštinski zaključak u kojem se traži revizija njegove revizije.

Kao vid pritiska ocijenio je i izjave premijera Aleksandra Džombića i ministra finansija Zorana Tegeltije povodom razmatranja izvještaja o izvršenju budžeta RS-a za 2010., što, kaže, ne vodi dobroj komunikaciji između institucija revizije i entitetske vlade.

Čeko je na pritiske ukazao nakon što se prošle sedmice našao na udaru premijera i ministra finansija RS-a tokom rasprave u Skupštini, jer su revizori konstatirali da je kumulirani deficit budžeta RS-a veći za 105,8 miliona KM od prikazanog u konsolidiranom izvještaju Vlade RS-a, pa iznosi 772,8 miliona KM, a ne 666,9 miliona koliko je prikazala vlada Aleksandra Džombića.

Na toj sjednici parlmentarna većina usvojila je i zaključak SNSD-a u kojem se traži da se „obezbijedi eksterna kontrola“ kvaliteta revizorskog rada i revizorskih izvještaja koju će izvršiti, kako je navedeno, izabrane revizorske institucije.

Ministar Tegeltija je tada spomenuo da bi taj posao mogao da uradi Savez računovođa i revizora RS-a, ali mu Čeko naglašava da je i on član tog tijela, koje je formirano kao savjetodavno tijelo Ministarstva finansija.

Glavni revizor smatra da je taj zaključak vjerovatno predložilo Ministarstvo finansija, čijim predstavnicima naglašava da Glavna služba za reviziju već radi u skladu s Intosai standardima (utvrđeni revizijski standardi Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija).

On je u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji podsjetio na nadležnosti Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS-u koje ima po zakonu, s glavnom porukom da revizija mora ukazati da se neke stvari u radu revidiranih korisnika moraju popraviti.