BiH
0

Čeka se rješenje Suda BiH o izručenju Gudurića

FENA
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić
Ministarstvo pravde BiH čeka na rješenje Suda BiH u vezi s molbom Republike Srbije za izručenje Bojana Gudurića Bajonea (1981.), nakon čega će donijeti odluku o tome kojoj će od susjednih zemalja on biti izručen, budući da je njegovo izručenje zatražila i Republika Hrvatska, potvrđeno je Feni u Ministarstvu.

Guduriću, koga je hrvatsko pravosuđe optužilo za sudjelovanje u ubistvu suvlasnika zagrebačkog tjednika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, Sud BiH je odredio 18-dnevni ekstradicijski pritvor.

Kako Fena saznaje u Sudu BiH, molba R Srbije za izručenje Gudurića s pratećom dokumentacijom je nepotpuna, pa će ona biti razmatrana tek nakon kompletiranja, odnosno prosljeđivanja Sudu originalne dokumentacije.

Inače, za Gudurićem, koji je izrazio želju da po skraćenom postupku bude izručen Hrvatskoj, raspisane su dvije Interpolove potjernice - jedna 2008. za teško ubistvo u Hrvatskoj, a druga za razbojništvo u Srbiji za što mu je izrečena četverogodišnja pravomoćna zatvorska kazna.

Bojan Gudurić Bajone predao se organima gonjenja u BiH 1. februara, uoči početka suđenja u Županijskom sudu u Zagrebu šestorki optuženoj za podmetanje eksploziva pored Pukanićevog automobila, odnosno ubistvo iz koristoljublja, teško krivično djelo protiv opće sigurnosti i zločinačko udruživanje.

Za spomenuto krivično djelo terete se Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Bojanu Guduriću se kao i Željku Milovanoviću, koji se nalazi u pritvoru u Beogradu, sudi u odsustvu, dok se u vezi s istim krivičnim djelom pred srbijanskim pravosuđem vodi postupak protiv Milenka Kuzmanovića i Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam.