BiH
48

Čedomir Jovanović: Bosna mora biti upozorenje svima nama

Klix.ba
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije, oglasio se povodom demonstracija koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu. On kaže da dešavanju u našoj zemlji moraju biti upozorenje svima.

"Uznemiravajući kadrovi iz Bosne i Hercegovine od svih nas zahtijevaju da se ponašamo odgovorno i u pravcu smirivanja strasti. Jedino što u ovom trenutku možemo da uradimo je da apelujemo na sve da, prije nego što bude prekasno, zajedno ozbiljno razmišljamo o posljedicama koje ovakvo stanje može da proizvede. Prije par mjeseci bio sam samo jedan od onih koji su pokušali da skrenu pažnju na problem sa jedinstvenim matičnim brojevima koji je na najtragičniji način ukazao kakav epilog može da ima nepostojanje sistema i institucija. Slični problemi opterećuju cijeli naš region i zato je ova situacija toliko važna", naveo je Jovanović.

"Možda nam Bosna zbog veličine problema sa kojima se danas sami suočavamo djeluje daleko, ali ne smijemo da zatvaramo oči pred onim što vidimo zato što uzroke takvog stanja možemo pronaći svuda ovo sebe. Obaveza političara je da vide dalje od interesa svoje stranke i problema samo svoje zemlje, posebno u našem regionu koji je toliko složen i opterećen sličnim izazovima", dodao je on.

"Sve ono što se danas dešava u Bosni rezultat je bijede i svi smo suočeni sa istim problemom bez obzira sa koje strane Drine se nalazimo. Zbog toga već godinama insistiram na elementarnom dogovoru svih nas koji učestvujemo u javnom životu oko ključnih tema i pitanja našeg društva. Obaveza generacije političara kojoj pripadam je da najzad uradi taj veliki posao i od Srbije napravi državu efikasnih institucija, u kojoj će bolesni moći da se liječe, u kojoj će se pravda tražiti na sudu, a posao na tržištu lišenog svakog uticaja politike, društvo u kojem će biti važno šta znaš, a ne koga znaš, društvo koje će cijeniti svaki lični uspjeh. Zato konstantno od političara tražim da prestanu sa svojim besmislenim ratovima, izmišljenim sukobima koji jedino truju našu javnost kao da životi građana nisu već toliko teški i surovi", napisao je Jovanović na kraju svog obraćanja povodom demonstracija koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu a koje su kulminirale danas u Sarajevu.