BiH
110

CCI: Zavodi za zapošljavanje u BiH služe jedino za pružanje besplatne zdravstvene zaštite

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavna uloga zavoda za zapošljavanje trebala bi biti zapošljavanje mladih i pronalazak prvog zaposlenja osobama mlađim od 30 godina. Međutim, kako kažu iz Centra civilnih inicijativa, prevashodna uloga zavoda za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini jeste pružanje besplatne zdravstvene zaštite nezaposlenima.

Prema njihovim izjavama i podacima, zavodi u BiH troše 150 miliona KM godišnje na pružanje zdravstvene zaštite osobama koje u ZZO imaju status nezaposlenih.

Druga stvar koju rade zavodi za zapošljavanje jeste evidentiranje nezaposlenih prijavljenih u zavodu i ostvarivanje određenih prava u njihovo ime, rečeno je na današnjoj uličnoj akciji i promociji studije "Reformska agenda i aktivne politike zapošljavanja: da li zavodi zavode ili zapošljavaju nezaposlene?", koja je u organizaciji CCI-a održana u centru Sarajeva.

"Zavodi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini bi trebali vršiti ulogu posrednika na tržištu između ponude i potražnje. Kod nas postoji jedan paradoks: status zaposlenosti i nezaposlenosti povezan je s pravom na ostvarivanje zdravstvene zaštite iako po Ustavu BiH svaki građanin ove zemlje ima pravo na takav vid zaštite", rekao je Ismar Hota iz CCI-a.

Kada je u pitanju broj nezaposlenih u BiH, on varira od evidencijske stope koja iznosi 42-45 posto nezaposlenih, dok anketna evidencija pokazuje možda i realnu sliku nezaposlenih 23-27 posto u posljednjih pet godina.

Anketna stopa nezaposlenosti je čak i realna slika stanja tržišta rada u BiH, a razliku između anketne i evidencijske stope predstavlja velika siva ekonomija. Mnogo ljudi radi nacrno, a i dalje su registrovani kao nezaposleni prijavljeni u zavodima za zapošljavanje", dodaje Hota.

On smatra da je jedan od razloga rada nacrno upravo to što osoba i dalje ostaje na evidenciji zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena te na taj način nastavlja ostvarivati besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Postoje i oni koji uopće i ne traže posao te upravo zbog statusa nezaposlenosti i ostvarivanja zdravstvene zaštite ostaju prijavljeni na zavodima.

Hota dodaje i kako se blizu 20 posto budžeta zavoda troši na aktivnu politiku zapošljavanja koja bi i trebala predstavljati osnovnu politiku ovih zavoda.

CCI