Gdje ide novac?
2

CCI: Upozoravamo na nepravilnosti u radu Vlade i Skupštine KS, ignorišu revizorske preporuke

T. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) danas su govorili ispred Vječne vatre u Sarajevu o nepravilnostima u radu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo. Poručili su da su akcije koji oni provode tu da upozore javnost na ignorisanje revizorskih preporuka.

"Akcije koje provode Centri civilinih incijativa jesu da upozore i upoznaju cjelokupnu javnost u KS da Vlada i Skupština uporno ignorišu revizorske preporuke i izvještaje čime bi se unaprijedio u konačnici kvaliteta života u KS", poručili su.

Istakli su da se ovdje konkretno radi o revidiranim subjektima u institucijama u KS, čiji je budžet skoro dvije milijarde KM.

"Revidiran je budžet pa tako možemo reći da su u Domu zdravlja revizori otkrili da nedostaje stomatološke opreme, a da Dom zdravlja radi jedan sat kraće", naveli su.

Ističu da tako imamo i službu za zapošljavanje koja je tek devet posto sredstava, koje su bile namijenjene za posticaj zapošljavanja građana u KS, koristila od ukupne sume novca kojom raspolaže za te namijene.

"Imamo i slučaj s vodovodom, što je možda i najinteresantnije koji gubi 71 posto vode i samo 29 posto dolazi na kraju do građana, a njihov godišnji gubitak je skoro 13 milion KM. Tako da imamo i prilikom revizije budžeta KS za 2021. godinu da su uočene dodatne nepravilnosti prilikom dodijele sredstava preduzećima", naglašavaju.

Dodaju da tu imamo i da je ministarstvo komunalne privrede KS dodijelilo 1,5 KM preduzeću Bags - Energotehnika Vogošća, a to preduzeće je dužno KS 12 miliona KM.

"Pa se mi zapravo ovdje pitamo, gdje ide taj novac i kako se oni ophode prema istom. Pozivamo Vladu KS da hitno reaguje zbog ovih informacija", ističu.

Na kraju poručuju, da te izvještaje koje su objavljeni, Vlada KS treba da uzme u obzir i da ih razmatra na svojim sjednicama, te da se na taj način pokrene realizacija revizorskih preporuka.

"Želimo da pokrenemo na odgovornost institucija koje su bile predmet revizije da obezbjede realizaciju preporuka i da konačno nešto urade na nepravilnostima koje su uočene u njihovo radu", zaključuju.