BiH
12

CCI: Taoci smo interesa i neodgovornosti političara

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centar civilnih inicijativa (CCI) danas je održao konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa kantonalnih vlada i skupština.

Rezultati Općih izbora u BiH pokazali su generalno nezadovoljstvo građana radom vlasti u prethodnom periodu, a loši rezultati članova vlada na izborima gotovo se u potpunosti poklapaju sa područjima na kojima su u februaru 2014. godine bili protesti.

Iz Centara civilnih inicijatava ističu da je jedina vlada čiji se nijedan ministar nije kandidovao na proteklim izborima "nestranačka“ vlada u Tuzlanskom kantonu, te da je broj žena izabranih u kantonalne skupštine izuzetno mali, što govori o njihovom neravnopravnom položaju.

"Od 289 poslanika svega je 18 posto žena. Najmanje ih je u Unsko-sanskom kantonu i Kantonu 10, u čijim skupštinama su svega po dvije poslanice“, kazao je Muris Bulić, konsultant za monitoring u CCI-u.

Nedovoljnom zastupljenošću žena u sastavu kantonalnih vlada krši se Zakon o ravnopravnosti spolova, a kako navode u prethodnom periodu imali smo priliku svjedočiti i kršenju ustavne odredbe o ravnopravnosti naroda, kao što je bio slučaj sa jednonacionalnom vladom Posavskog kantona.

Čitav proces konstituisanja vlasti trajao je predugo i uz kršenje poslovnika, zakona i Ustava, što se odrazilo na proces formiranja vlada.

"Glavni razlog za kašnjenje u procesu formiranja vlada je ipak neodgovornost političara koji se ne obaziru na potrebu da se vlast uspostavi u najkraćem roku“, dodao je Bulić.

Iz CCI-a navode da je od svega 70 tačaka dnevnog reda, realizovanih na 38 zasjedanja kantonalnih skupština, samo 10 zakona. Osim Vlade Tuzlanskog kantona, koja je u postizbornom periodu intenzivirala svoj rad, sve ostale vlade su doživjele pad aktivnosti.

Oni ističu da j od 579 mjera iz programa rada, koje su izbore dočekale nerealizovane, realizovano samo sedam, ali i da su u startu pokazani loši maniri kojima smo svjedočili i prethodnih godina.

Neusvajanje programa o radu na vrijeme kršenje je odredbi poslovnika o radu, a u kantonima se također masovno krši i Zakon o budžetima u FBiH. Podsjećaju da nijedna kantonalna vlada nije donijela budžet za 2015. godinu u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH.

Čak šest kantona je i u šesti mjesec od izbora ušlo sa vladama u tehničkom mandatu, a iz CCI-a ističu da su taoci stranačkog nadmudrivanja Federalna vlada i Vijeće ministara BiH.