{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Škola postoji zbog djece, a ne zaposlenika

S
13.6.2011. u 17:11
3.026
5
CCI: Škola postoji zbog djece, a ne zaposlenika
3.026
CCI: Škola postoji zbog djece, a ne zaposlenika
Foto: Arhiv
Povodom posljednjih medijskih istupa Sindikata osnovnog obrazovanja, a u vezi najavljenih promjena Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, Centri civilnih inicijativa (CCI) izražavaju slaganje sa zahtjevom Sindikata za depolitizaciju obrazovanja.
CCI smatra da vlast treba prestati koristiti direktorske fotelje u školstvu, za nagrađivanje odanih i podobnih, zbog čega školstvo treba osloboditi pritiska stranaka i vratiti mu izvorni smisao, navodi se u saopštenju za javnost.

"Glavni problem je što se očito zaboravlja zbog koga školstvo postoji. Ne postoji ni zbog smještaja stranačkih kadrova izbornih pobjednika u direktorske fotelje, niti zbog zaposlenih u školama, nego zbog djece i njihovih roditelja", poručili su iz CCI-a.

U tom kontekstu, CCI izražava i neslaganje sa Sindikatom osnovnog obrazovanja u njegovom zahtjevu da sebi prisvoji odlučujuću ulogu u izboru direktora škola. Koliko god je miješanje politike u školstvo pogubno, toliko je i pokušaj da zaposleni u školama odlučujuće utiču na izbor "svog" direktora neprirodan i svojevrsni sukob interesa.

CCI se zalaže za pravo roditelja da neposredno biraju direktore osnovnih škola u koje idu njihova djeca. Ministarstvo i Sindikat svoj uticaj moraju svesti na propisivanje preciznih uslova koje mora ispuniti svaki kandidat za direktora, a koji će garantovati kompetentnost, nepristrasnost, nekriminaliziranost i psihofizičku sposobnost, između kojih će roditelji izabrati budućeg direktora škole u koju idu njihova djeca.

Neposredni izbor direktora osnovnih škola, od strane roditelja djece koja idu u tu školu, već duži niz godina uspješno se primjenjuje u Tuzlanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu. Ova rješenja su donesena i primjenjena za vrijeme prethodnih vlasti, koje su našle snage da se izbore sa interesnim lobijima u svojim redovima, koji su u više navrata atakovali na ovo zakonsko dostignuće.

CCI se protivi modelu izbora direktora predloženom u Nacrtu zakona jer otvara prostor za nove politizacije, zbog čega se zalažemo za neposredni izbor direktora od strane roditelja, što je i sastavni dio SDP-ovih predizbornih obećanja kao i ekspozea premijera Kantona Sarajevo, navode iz CCI-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: