BiH
14

CCI o vlastima u Goraždu: Rad obilježila hapšenja i krivične prijave protiv ministara

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada i Skupština BPK Goražde mogle su raditi mnogo više u 2016. godini, generalna je ocjena Centara civilnih inicijatova koji su na konferenciji za novinare prezentirali godišnji izvještaj o njihovom radu.

U CCI ističu da su BPK Goražde u prošloj godini potresala hapšenja te osuđujuće presude za visoke zvaničnike. Kao loše primjere zbivanja na političkoj sceni ovog kantona, CCI navodi hapšenje bivšeg ministra privrede ovog kantona Eseda Radeljaša, a potom i krivičnu prijavu protiv aktuelnog ministra finansija Nudžeima Džihanića koji je uslovno osuđen za falsifikovanje diplome.

Ovo je istaknuto u izvještaju Centara civilnih inicijativa o radu Vlade i Skupštine BPK Goražde za 2016. godinu, uz preporuku da vlasti moraju stajati iza sistema moralnih vrijednosti i osobama s potvrđenim presudama onemogućiti da postanu nosioci visokih javnih funkcija.

"Centri civilnih inicijativa ocjenjuju da je potpuno neprihvatljivo da vlastima u BiH čak i negativni revizorski izvještaji ili dokazana i presuđena krivična djela pojedinaca nisu dovoljan razlog za podnošenje ostavki, smjene ili neizbor takvih pojedinaca u tijela vlasti", izjavila je Ana Lučić, koordinatorica za medije CCI-a.

Na konferenciji za novinare predstavnici CCI-a istakli su da je registrovano evidentno kršenje Zakona o budžetu, ali i zakona kojima se definiše ravnopravnost spolova. Vlada i Skupština nisu usvojile program rada i budžet za 2017. godinu dok su u prošloj godini imali dobar kvantitet, ali skroman kvalitet usvojenih mjera.

Vlada BPK, ističu u CCI-u, je među pet kantonalnih vlada koje su razmotrile više od 1.000 mjera, ali većina njih su dnevnog karaktera, sa manje od 1 posto usvojenih zakona. Najviše energije utrošeno je na imenovanja, a najznačajniji rezultat je usvajanje komunikacione strategije razvoja BPK i strategije razvoja turizma.

Kada je riječ o Skupštini BPK-Goražde, moglo se više, tvrde iz CCI-a.

"Skupština je imala neuravnotežen rad i više od polovine svojih redovnih sjednica održala je tek u četvrtom tromjesečju. Prema intenzitetu rada Skupština je imala najbolje rezultate u posljednjih šest godina, ali prema usvajanju zakona doživjela je potpuni fijasko, jer je usvojila samo 9 zakona, za 11 manje u odnosu na 2015. godinu", istakao je Alen Čulara, konstultant CCI-a.

CCI u svom zaključku vlastima preporučuje da se intenzivnije fokusiraju na ključne probleme građana. Ističu da je potrebno nastaviti organizovanje tematskih sjednica i širokih javnih rasprava o mjerama za dugoročno rješavanje najznačajnijih problema s kojima se suočavaju građani ovog kantona.