BiH
0

CCI o Vladi i Skupštini BPK Goražde: Najbolji rezultati u zadnjih pet godina

Piše: E. A.
CCI (Foto: Klix.ba)
CCI (Foto: Klix.ba)
Centri civilnih inicijativa ocijenili su da je u prošloj godini izvršna i zakonodavna vlast BPK Goražde postigla do sada najbolje rezultate u zadnjih pet godina.

Rezultati su dobri iako tome u prilog nisu išle okolnosti, tačnije politička nestabilnost koja je uzrokovana neslaganjima koalicionih partnera.

"Pokušaji blokade rada Vlade, najave promjena skupštinske većine, sukobi unutar Vlade, zahtjevi za smjenom premijera, zahtjevi za izglasavanjem nepovjerenja Vladi, inicirani od člana te Vlade, sukobi unutar vladajuće koalicije, teške optužbe i uvrede i na samim sjednicama Skupštine, sve do zahtjeva dopredsjedavajuće Skupštine za smjenom ministra koji je, zapravo, generator političkih turbulencija u Kantonu – sve je to bilo dio političkog života BPK, u 2015. godini. Do promjene vladajuće koalicije i skupštinske većine u BPK nije, međutim, došlo zbog ovih sukoba na kantonalnom nivou, nego zbog odluke sa 'višeg nivoa', tačnije odluke stranačkih centrala, motivisane potrebom stvaranja nove koalicije na Federalnom nivou i podređivanja svega ostalog tom imperativu. Do promjene Vlade nije došlo iako je ona izglasana u Skupštini. Razlog je u pozivanju dopredsjednice Skupštine na 'vitalni nacionalni interes', čime je sve prolongirano do odluke Ustavnog suda, a Vlada BPK je kraj 2015. godine dočekala u početnom sastavu", podsjetili su iz Centara civilnih inicijativa.

S druge strane ističu da je izniman rast produktivnosti Vlade BPK Goražde u četvrtom kvartalu uticao i na rezultate rada Skupštine.

"U četvrtom kvartalu razmotreno je više mjera nego u sva tri prethodna zajedno", istaknuto je na pres konferenciji u Goraždu.

Slabi rezultati u trećem kvartalu epilog su eskalacije političke krize u tom periodu.

"Skupština BPK u ovom kvartalu je uspješno realizovala tek jednu sjednicu, u dva nastavka. Sukobi unutar vladajuće koalicije doveli su do dvomjesečne pauze u održavanju sjednica, u ovom periodu, te do neodržavanja dvije zakazane sjednice. Sjenu na dobre rezultate baca činjenica da se veliki procenat urađenog odnosi na mjere koje su trebale biti realizovane pola godina ranije", ocjenjuje CCI.

CCI podsjeća da je Skupština Budžet BPK za 2015. godinu usvojila sredinom marta po neobično skraćenoj proceduri i bez mogućnosti da javnost i zainteresovani subjekti bitnije utiču na njegov sadržaj.

Realna očekivanja da Skupština usvoji Budžet za 2016. godinu, zadnjih dana 2015. nisu se ispunila. A razlog je u promjeni unutar skupštinske većine, koja se u međuvremenu desila. Nacrt Budžeta, naime, utvrđen je prije formiranja nove skupštinske većine, a novi član vladajuće koalicije – SBB – izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji je to urađeno, pa je usvajanje Budžeta prolongirano. U međuvremenu je finansiranje u prvom tromjesečju 2016. godine, obezbjeđeno Odlukom o privremenom finansiranju, donesenom nakon usvajanja Rebalansa budžeta za 2015, tijesnom većinom. Donošenje Budžeta, dodatno je zakomplikovano pozivanjem na vitalni nacionalni interes u vezi rekonstrukcije Vlade, jer se sad čeka na odluku Ustavnog suda ovim povodom, pa i Budžet, u međuvremenu, miruje.

Kada je riječ o radu kantonalne Vlade i Skupštine za prvi mjesec ove godine, njihove aktivnosti svedene su na minimum jer je odluka o rekonstrukciji Vlade na čekanju, zbog upotrebe mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa o čemu se treba izjasniti Ustavni sud.