BiH
2

CCI o Vladi i Skupštini USK: Puno rada, ali uz slabu efikasnost i nedovoljnu transparentnost

Piše: M. Ć.
Iako su Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona na samom početku svog mandata bilježili sasvim solidne rezultate, u drugoj polovici 2015. godine osjetan je pad produktivnosti u smislu donošenja mjera i Zakona za dobrobit svih građana, smatraju koordinatori Centara civilnih inicijativa (CCI), koji su na današnjoj pres konferenciji u Bihaću prezentirali rad Vlade i Skupštine USK.

Željko Ninković, konsultant CCI-a za monitoring, kazao je da je Unsko-sanski kanton jedini kanton u FBiH koji je u prvu postizbornu godinu ušao bez funkcionalne izvršne vlasti, nakon što je Vlada u „tehničkom mandatu“, nakon hapšenja bivšeg premijera, ostala bez kvoruma za rad. Ipak, to nije dugo potrajalo, pa je već u februaru 2015. izabrana nova Vlada sa odgovarajućom skupštinskom većinom, koja se i do danas održala.

"Broj održanih sjednica skupštine, u posmatranom periodu, bio je veći nego i u jednoj godini prethodnog mandata, a istovremeno i najveći od svih kantonalnih skupština. Sa 166 realizovanih mjera Skupština USK je bila manje produktivna jedino od Skupštine Kantona Sarajevo, koja je realizovala čak 289 mjera. Po broju usvojenih zakona, a to je 11, tek je na 4. mjestu, iza Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog", kazao je Ninković.

Ipak, broj razmotrenih mjera u 2015. godini je za 30 posto niži od broja razmotrenih mjera u 2011. godini, dok je broj realizovanih zakona upola manji nego u 2011. godini, a kontinuirani problem Skupštine je i, kako je istaknuto, "prenošenje" zakona iz godine u godinu, iz programa u program.

Slične rezultat CCI je zabilježio i kod Vlade USK.

Naime, iako je intenzitet rada aktuelne Vlade USK daleko iznad onog njenih prethodnika, tj. broj sjednica je veći za 72 posto, a vrijeme provedeno na njima za čak 123 posto, produktivnost je niža – broj razmotrenih mjera je 10 posto ispod prosjeka prethodnog mandata. Pored toga, istaknuto je i da je Vlada značajno vrijeme u dosadašnjem mandatu morala utrošiti na rješavanje vanrednih situacija.

"Vlada se, praktično, već u trenutku svog formiranja, suočila sa nezadovoljstvom javnosti, najavama štrajkova, protestima zbog neisplaćenih plata. Isti problemi pojavljivali su se i tokom cijele 2015.,kao i početkom 2016. Vlada očito ne iznalazi rješenje za težak problem – kako istovremeno zadržati i određeni nivo i dinamiku isplate budžetskim korisnicima, te uštedama stvoriti prostor za financijsku konsolidaciju", rekao je Ninković.

U Centrima civilnih inicijativa ukazali su i na problem netransparentnosti rada Vlade, ali i Skupštine USK, ponajprije u smislu kvaliteta i ažurnosti web stranica Vlade i Skupštine, tj. informacija koje su dostupne javnosti.