Najviše pitanja upućeno Džombiću
0

CCI: Nijednog poslanika u RS-u ne interesuje nauka

FENA
U ovoj godini poslanici Narodne skupštine Republike Srpske imali su pet prilika da postavljaju pitanja premijeru i ministrima u Vladi, ali nijedno nije bilo upućeno predstavniku resora nauke i tehnologije.

Entitetski parlamentarci su na šest redovnih sjednica postavili ukupno 266 pitanja ili čak 44 po održanoj sjednici što govori da je dio poslanika veoma zainteresiran za situaciju u raznim društvenim sferama, ocjena je Centara civilnih inicijativa u šestomjesečnom izvještaju o radu parlamenta RS-a.

Od 266 postavljena pitanja, na 17 nisu stigli odgovori. Najviše pitanja bilo je za prvog čovjeka Vlade Aleksandra Džombića, tačnije 54.

Resor saobraćaja i veza morao je dati odgovore na 27 poslaničkih pitanja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na 26, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva je zaprimilo 23 poslanička pitanja, a solidan interes je iskazan i prema Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite koje je zaprimilo 18 pitanja.

U prvih šest mjeseci 12 poslanika nije postavilo nijedno pitanje predstavnicima izvršne vlasti.

Partija demokratskog progresa je postavila najviše pitanja, ako se gleda prosjek pitanja po poslaniku parlamentarne stranke, odmah zatim tu je DP i SDS, a na samom začelju je NDS sa svega jednim pitanjem za šest mjeseci rada Narodne skuštine RS-a.

SNSD je drugi po broju postavljenih pitanja ukupno, ali zbog velikog broja poslanika u Klubu, ta stranka nema čak ni dva pitanja u prosjeku po poslaniku.