BiH
0

CCI: Neefikasnost i neodgovornost vlasti HBK-a

Sarajevo-x.com
Efikasnost i odgovornost vlasti Hercegbosanskog kantona i dalje je nedovoljna, što se posebno ogleda kroz nedovoljnu posvećenost u rješavanju najvažnijih građanskih problema iz Građanske platforme, rezultat je nalaza Centara civilnih inicijativa (CCI), nakon jednogodišnjeg monitoringa rada zakonodavne i izvršne vlasti ovog kantona.

U CCI upozoravaju da je Skupština HBK-a tokom prošle godine radila bez vlastitog programa rada, što predstavlja grubo kršenje Poslovnika o radu Skupštine, te veliku neodgovornost predstavnika zakonodavne vlasti ovog kantona

Konzultant CCI-ja za monitoring rada vlasti HBK-a Alenka Ban navodi kako je 25 zastupnika Skupštine ovog kantona odlučilo profesionalizirati svoju političku djelatnost, za koji su nagrađeni sa prosječnim neto primanjima od oko 2.000 KM, što je daleko od prosjeka zarada drugih uposlenika ovog kantona.

Istovremeno, rad Vlade HBK-a svakim danom ih udaljava od problema koje su građani Kantona istaknuli kao svoje najvažnije probleme, iako su njeni članovi građanima davali puno drugačija obećanja koja očito ne mogu ili ne žele rješavati, ocjena je CCI-ja.

Samo sedam posto poduzetih mjera Vlade bilo je u pravcu stvarnih, ozbiljnih, sistemskih poboljšanja života građana, a od 26 zakona, koji su Programom Vlade bili planirani za donošenje u 2007. godini, čak 66 posto nisu uopće razmatrani na sjednicama. Vlada je realizirala tek devet zakona iz Programa rada za 2007. godinu.

-Tri ministarstva, od ukupno osam, u toku 2007. godine nisu Vladi HBK-a ponudili na usvajanje nijedan zakonski prijedlog. U pitanju je Ministarstvo zdravstva, rada, socijalne skrbi i prognanih na čijem čelu se nalazi ministar Darko Horvat (SNSD), Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša na čelu sa ministrom Hikmetom Hodžićem (SDA) i Ministrastvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kojim rukovodi ministar Stjepan Matković (NS Radom za boljitak“), navodi CCI.

Ističe kako su ovakvi rezultati rada Skupštine i Vlade HBK-a, koji su karakterizirali neefikasnost i uporno ignoriranje ključnih građanskih zahtjeva iz Građanske platforme, te preporuka nevladinog sektora, doveli do daljnjeg povećanja nezaposlenosti, smanjenja platežne moći stanovništva i sve većeg procenta građana koji žive na granici siromaštva.