BiH
1

CCI: Kanton 10 je pred potpunim slomom

FENA
Livno
Livno
Centri civilnih inicijativa (CCI) poslali su saopćenje u kojemu ukazuju kako je Kanton 10, teritorijalno najveći u Federaciji BiH, i koji obiluje brojnim povoljnim prirodnim i geografskim karakteristikama, pred potpunim slomom, najvećim dijelom zbog neodgovornosti ovdašnjih političara, koji kanton drže u svojevrsnom bezvlašću i blokadi.

"Ovo je kanton čija se Skupština, jedina u FBiH, ne može, čak ni 19 mjeseci nakon održanih Općih izbora, dogovoriti oko pitanja predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine. U kojoj se ne zna postoji li uopće ikakva vlada. I radi li iko išta od onog što je posao jedne vlasti.

U prva tri mjeseca 2012. godine, do podnošenja ostavke predsjednika Vlade, Vlada u tehničkom mandatu održala je tri i to "telefonske" sjednice (na kojima su usvojene svega tri mjere, u vezi sa vanrednom situacijom, izazvanom vremenskim nepogodama), a Skupština se sastala jednom, i to na polusatnoj vanrednoj sjednici, zakazanoj zbog usvajanja Odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2012. godine.

Ni Skupština ni Vlada nisu usvojili svoj Program rada za 2012. godinu.

Nakon isteka Odluke o privremenom finansiranju, Kanton 10 je, zbog neodgovornosti svojih političara, koji nisu donijeli Budžet za 2012. godinu, prekršivši na taj način i Zakon, praktično u situaciji obustave svih finansijskih tokova vezanih za budžet uključujući i isplate plaća zaposlenima u zdravstvu, školstvu i ostalim javnim ustanovama, te, isplate socijalne pomoći za ljude u teškim životnim problemima.

Skandal je tim veći, što su Skupština i Vlada sveovo vrijeme, za koje nisu radili ono što im je posao i zakonska obveza, uzimali novac iz Budžeta, za svoje plaće i ostala primanja.

Pri tome još, profesionalno angažirani zastupnici u Skupštini Kantona 10, pored plaće i toplog obroka, te naknade od 100 KM po održanoj sjednici Skupštine ili povjerenstva kojeg su član, uz to primaju i zastupnički paušal od 650 KM, koji je gotovo na razini paušala kojeg imaju zastupnici u državnom parlamentu, koji je zbog svoje rastrošnosti i socijalne neosjetljivosti stalna meta kritika javnosti, ali se bar redovito sastaje.

Podsjetimo, u proteklom sazivu primanja profesionalnog zastupnika u skupštini ovog kantona su se kretala od 2.000 do 4.000 KM, odnosno 3-5 prosječnih plaća, 4-8 plaća radnika u trgovini na malo i 6-13 najnižih mirovina u FBiH)", kaže se u saopćenju CCI-a.