BiH
0

CCI: U KS prošle godine usvojeno 43% planiranih zakona

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U 2011. godini je u Kantonu Sarajevo usvojeno 43 posto planiranih zakona, saopćila je danas na pres-konferenciji nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavljajući na osnovu monitoringa svoj izvještaj o prošlogodišnjim učincima kantonalne skupštine i vlade.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Rezultati Skupštine su skromniji, ona ni približno nije pratila dinamiku realizacije Vladinog radnog programa, konstatirano je.

Vlada je na 54 održane realizirala 77,66 posto planiranih obaveza. Od 309 planiranih mjera, realizirano je 240. CCI konstatira radnu efikasnost i jedinstvo Vlade u odlučivanju u odnosu na raniji period.

U Skupštini su sjednice bile obilježene čestim prekidima, odgađanjem nastavaka, održavanjem novih a da nisu bile okončane prethodne, nepoštivanjem planiranih rokova, otkazivanjem i pored kvoruma i sl. Skupština i Vlada su planirale donošenje 46 zakona u prošloj godini. Vlada je od toga utvrdila 24 (52,2 posto) a Skupština 20 ili 43,5 posto.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Od 46 planiranih, 18 zakona je direktno zavisno od donošenja akata na višim nivoima vlasti.

CCI na osnovu toga zaključuje da je potreban aktivniji angažman delegata u Domu naroda te političkih partija i poslanika u Federalnom parlamentu na donošenju kvalitetnijih zakonskih propisa kojima bi se regulirala problemtika građana na kantonalnom nivou.

Tokom 2011. Kanton je bio likvidan i redovno izmirivao obaveze. Pozitivno je i usvajanje ovogodišnjeg budžeta u zakonskom roku, što se nije desilo u prethodnom mandatu, naveo je CCI u izvještaju.

Što se tiče individualne odgovornosti u kantonalnoj skupštini, svi delegati nisu jednako bili aktivni u njenom radu 2011. godine.

Amor Mašović je delegat s najviše izostanaka, saopćeno je.