{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Izvještaj o radu Vlade i Skupštine SBK-a

F
15.5.2012. u 15:00
1
0
CCI: Izvještaj o radu Vlade i Skupštine SBK-a
1
CCI: Izvještaj o radu Vlade i Skupštine SBK-a
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centar Civilnih Inicijativa (CCI) prezentirao je danas na pres-konferenciji u Travniku izvještaje o radu Vlade i Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK) u prva tri mjeseca ove godine.
Stopa nezaposlenosti je porasla za dva posto, dok je prosječna plata uposlenih u SBK jedna od najnižih u Federaciji.

Vlada SBK je podigla nivo svojih aktivnosti na prosjek ostalih kantonalnih Vlada, ali u prvom kvartalu nije bilo mjera koje na strateški način uređuju pitanja kantonalne nadležnosti. Zakonodavna aktivnost u prva tri mjeseca je bila skromna, a u programiranju rada došlo je do pomaka.

Što se tiče rada Skupštine prisutan je nedovoljan nivo aktivnosti s padom intenziteta rada, dominantna tema u prvom kvartalu je bilo donošenje Zakona o naknadama i plaćama uposlenih u institucijama SBK, a ponovo je prisutna praksa odugovlačenja sjednica.

SBK još nema Strategije zapošljavanja, privrede i razvoja, a prisutna je velika nezaposlenost. U prva tri mjeseca usvojena su četiri zakona, a ponuđeno 35 amandmana. Program rada donesen je uz dva mjeseca kašnjenja. Transparentnost rada Skupštine je velika, ali je način implementacije, komunikacije sa Skupštinom i pristup informacijama zastario. Primjetan je broj zastupničkog djelovanja u odnosu na raniji period, a iako postoje pozitivni pomaci u radu kantonalnih institucija efekti rada vlasti se još malo osjete na živote građana.

Iz Centra civilnih inicijativa preporučuju da se napravi plan tematskih sjednica s precizno definisanim temama i da se dosljedno drži tog plana, Vlada i Skupština hitno trebaju pristupiti izradi Strategije razvoja SBK-a, treba se intenzivirati rad, odnosno povećati broj sjednica, tačaka dnevnog reda, te zahtjevati od Vlade donošenje i poštovanje programskih obaveza i podnošenje periodičnih izvještaja o radu i uspostava zvanične web stranice Skupštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: