BiH
1

CCI: Aktuelna Vlada FBiH efikasnija, ali ni njeni rezultati nisu za pohvalu

SRNA
Aktuelna Vlada Federacije BiH znatno je efikasnija od prethodne, ali ni njihovi rezultati nisu za pohvalu, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili izvještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine.

Konsultant CCI-ja za monitoring rada Vlade FBiH Denis Telić rekao je da federalna izdvajanja za plate unutar administrativnog aparata ne samo da nisu smanjena u 2012. godini, nego su povećana za skoro tri miliona maraka.

''Aktuelna Vlada je znatno efikasnija od prethodne vlade, održala je dvije sjednice više, te za isti period, usvojila 184 akta više od prethodne vlade. Takođe, preko 80 zakona, tokom  analiziranog perioda, koje je Vlada uputila u formi prijedloga, nije se našlo na dnevnom redu održanih sjednica Parlamenta FBiH u prvom kvartalu ove godine'', ocijenio je Telić. 

Što se tiče rada pojednih federalnih ministarstva, Telić je rekao da najveći broj realizovanih  aktivnosti iz programa rada bilježi federalno Ministarstvo finansija, dok četiri ministarstva nisu realizovala svoj tromjesečni program rada ni u visini od 50 odsto, a to su Ministarstvo pravde, Ministarstvo trgovine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Ministarstvo rada i socijalne politike.

Portparol CCI-ja Majda Behram-Stojanov naglasila je da je u Federaciji, od trenutka preuzimanja vlasti aktuelne Vlade FBiH, smanjen broj zaposlenih za 1.961 lica. Istovremeno, broj nezaposlenih u Federaciji povećao se za 7.039 lica.

Ovakvi podaci su, po mišljenju Behrem - Stojanov, više nago alarmantni za svaku ozbiljnu vlast, te u CCI-u smatraju da je krajnje vrijeme da Vlada FBiH revidira svoje prioritete, te usmjeri najjače kapacitete u rješavanje ovog problema koji raste iz dana u dan.

Kada je riječ o radu Parlamenta FBiH za prva tri mjeseca ove godine, konsultant CCI-a za monitoring rada tog parlamenta Lejla Deronja - Suljić rekla je da je tokom posmatranog perioda održano pet sjednica predstavničkog i četiri sjednice Doma naroda, s tim da je Dom naroda sve tri redovne sjednice prekinuo zbog nedostatka kvoruma.
"Ovakvim odnosom ne samo da je usporen proces donošenja zakona i drugih značajnih akata, nego se radi o neracionalnom i neodgovornom ponašanju koje je prouzrokovalo dodatne budžetske troškove", navelaje Deronja - Suljić, dodajući da je odsustvo svijesti o stvarnom životu i problemima stanovnika ove zemlje prikazano i prekidom desete redovne sjednice, nakon šest sati rada, uz obrazloženje "o izuzetno napornom radnom danu i padu koncentracije poslanika".

Parlament FBiH je za prva tri mjeseca ove godine kompletnu proceduru usvajanja završio sa svega 14 zakona, sedam po hitnom, dva po skraćenom i pet po redovnom postupku. Nacrtom programa rada Doma naroda za 2012. godinu planirano je donošenje 109 zakona. 

"To znači ako se nastavi ovim tempom, čak i pod pretpostavkom da svi usvojeni zakoni budu iz programa rada za 2012. godinu, realizacija će biti tek oko 50 odsto", ocijenila je Deronja - Suljić.