{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Građani da ne nude, ljekari da ne primaju mito

F
27.7.2011. u 18:19
0
0
CCI: Građani da ne nude, ljekari da ne primaju mito
0
CCI: Građani da ne nude, ljekari da ne primaju mito
Foto: Ilustracija
Poražavajući je podatak da čak 60 procenata građana Bosne i Hercegovine vjeruje da je korupcija prisutna u zdravstvu, a čak polovina ispitanih u istraživanju nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa(CCI) ne zna koja prava imaju građani kao pacijenti.
U nevladinom sektoru smatraju da se takva spoznaja direktno oslanja, kao i sama korupcija, na neznanje ili neobaviještenost ljudi o njihovim osnovnim pravima, pa i pravima pacijenata.

To je bio i povod za akciju predstavnika CCI-a koji su danas na Trgu Krajine u Banjoj Luci dijelili građanima bedževe na kojima je pisalo "Ne dajem mito" i informativne zdravstvene knjižice u kojima su nabrojana osnovna prava pacijenata.

Projekt-koordinator u CCI-u Dario Jovanović kaže da je zdravstvo jedna od vodećih oblasti po prisustvu korupcije, a cilj akcije u Banjoj Luci je da se ukaže na štetnost korupcije po društvo u cjelini i besmislenosti davanja mita radi dobijanja zdravstvene usluge, koja je besplatna.

“Građani su nerijetko i sami inicijatori korupcije, ne samo u zdravstvu već i u drugim oblastima. Korupcija u BiH je gorući problem koji treba sistemski rješavati, zakonski uokviriti i taj zakon primjenjivati”, smatra Jovanovići.

Ključ borbe je, kažem adekvatno procesuiranje slučajeva korupcije kao krivičnog djela, jer u BiH do sada nije donesena nijedna ozbiljna presuda za korupciju.

Zdravstvo je jedna od rijetkih oblasti gdje građani sami nude mito, bez da to neko od njih traži, ali se i druga veoma lako navikla da bude “počašćena”.

Ulična akcija dijeljenja bedževa "Ne dajem mito" i informativnih zdravstvenih knjižica predstavlja nastavak aktivnosti u informativno-zagovaračkoj kampanji borbe protiv korupcije u zdravstvu koju je CCI pokrenuo početkom godine.

Ova nevladina organizacija je u protekla dva mjeseca potpisala memorandume sa 17 zdravstvenih ustanova o saradnji u borbi protiv korupcije i promociji prava pacijenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: