Vijeće Evrope
0

Čavušoglu: Pojedine zemlje traže sankcije za BiH

SRNA
Mevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlut Čavušoglu rekao je danas da postoji inicijativa pojedinih zemalja u Vijeću Evrope da Bosni i Hercegovini ponovo budu uvedene sankcije - političke ili one koje se odnose na učešće na sjednicama Vijeća Evrope.

Čavušoglu je ovo rekao predsjedniku Srpske demokratske stranke Mladenu Bosiću tokom sastanka u Sarajevu.

Bosić je reko da je Čavušoglu prenio stav da bi uvođenje bilo kakvih sankcija bilo kontraproduktivno za stabilizaciju prilika u BiH i da svi moraju biti svjesni koliko je komplikovana trenutna politička situacija, kao i da njihovi potezi iz inozemstva mogu negativno utjecati.

Predsjednik SDS-a je dodao da, iako su međunarodna zajednica i Vijeće Evrope već umiješani u BiH kroz razne procese, rješenje jedino može biti nađeno dogovorom unutrašnjih političkih snaga, a ne nametanjem spolja ili novim sankcijama. 

Bosić je ponovio da iza problema formiranja Vijeća ministara BiH stoji želja za "raspakivanjem" Dejtonskog sporazuma.

"Ukoliko postoji dovoljno političke volje lako je naći rješenja za sve probleme. A ukoliko neko želi da 'raspakuje' Dejtonski sporazum, on će i dalje insistirati na produbljavanju krize, prije svega preko formiranja Vijeća ministara", rekao je on.

Kad je riječ o implementaciji presude Sejdić i Finci, Bosić je Čavušogluu objasnio da je glavni problem što pojedini politički faktori žele da na osnovu toga otvore priču o dubljim promjenama Ustava BiH, što je za Srbe neprihvatljivo. 
Prema Bosićevim riječima, Čavušoglu ga je upoznao o tome da je članovima Predsjedništva BiH rekao da je nezadovoljan njihovim angažmanom, jer nisu imenovali nove kandidate na nekoliko visokih pozicija u Vijeću Evrope, kao što su članstvo u Venecijanskoj komisiji i Sudu za ljudska prava koje treba da popuni BiH.

"Smatram da Predsjedništvo BiH ne radi posao za koji je izabrano. Apsolutno smo nezadovoljni njegovim radom i ako su potrebne neke promjene, onda treba promijeniti članove Predsjedništva, jer nisu sposobni da rade svoj posao. Njihov posao je da imenuju mandatara Vijeća ministara, da nude budžet. U svemu tome Predsjedništvo BiH se povuklo i prepustilo stranačkim liderima da rade njihov posao", smatra Bosić.