Posjetio IUS
1.6k

Cavusoglu: Kafa u Sarajevu uvijek me podsjeti na našu zajedničku historiju

S. Š. U.
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Današnjem obilježavanju dodjele diploma Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu koji trenutno boravi u dvodnevnoj posjeti Sarajevu.

Cavusoglu je pozdravio prisutne i čestitao studentima na diplomiranju, te prenio pozdrave predsjednika Turske Reccepa Tayyipa Erdogana ističući kako je IUS još jedan most prijateljstva između njegove države i BiH.

"U Sarajevu se uvijek osjećam dobrodošao. Kafa i Baščaršija uvijek me podsjete na našu zajedničku historiju. Predanošću i teškim radom uspješno ste savladali akademski put. Kroz život, svaki kraj je novi početak. Nekada uspijete, nekada ne", kazao je studentima ministar vanjskih poslova Turske.

Poručio je okupljenima da budu iskreni prema sebi i nikada ne odustaju te da će ih njihovo iskustvo multikulturalne sredine na IUS-u voditi u karijerama.

"Ovo je pokazatelj da BiH ima multikulturalnu sredinu. Vrijeme tako brzo prolazi. Svijet je sada drugačiji no što je bio kada ste vi započeli školovanje. Imate prednost da imate pristup neograničenom znanju", kazao je Cavusoglu referirajući se na rat u Ukrajini.

Istakao je da se svijet mora riješiti starih navika i bolesti, te da su rasizam i islamofobija ponovno u porastu.

"I te bolesti su uvijek na našem pragu. Ljudi u Sarajevu znaju kolika je cijena mira. I znamo da je cijena rata viša od cijene mira. Zato mi uvijek težimo diplomatiji. Od prvog dana konflikta u Ukrajini pokušavamo ga riješiti na diplomatski način. Pokazali smo svijetu da moramo podržavati suverenitet i nezavisnost svih država. Znamo da će taj konflikt biti okončan neminovno, ali će se to dogoditi tek nakon što još života bude ugašeno", mišljenja je turski ministar.

Kazao je i kako je regija Balkana uvijek posmatrana kao moguća zona na koju se može utjecati.

"Za nas je on dio nas i mi smo dio njega. Tako ga vidimo mi u Turskoj. BiH je posebno u našem srcu i mi ne možemo svjedočiti još jednom konfliktu ovdje. U redovnom smo kontaktu sa svim političkim strankama u regionu. Sutra idem u Prištinu", istakao je Cavusoglu.

Na kraju obraćanja, ponovio je studentima da trebaju vjerovati u sebe kako bi postigli uspjeh.

Cavusoglu će se sutra sastati s članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH.