Iseljavanje
77

Čavka: RS svake godine izgubi 20 hiljada stanovnika

FENA
Zastupnik Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka upozorio je danas da ovaj entitet ima svake godine 20.000 manje stanovnika, a da će u septembru prvi razred osnovne škole upisati svega 9.500 učenika.

Čavka u pisanoj izjavi ukazuje da je potrebna hitna reakcija, te da RS mora promijeniti odnos kako prema povratku, tako i prema politici borbe protiv 'odliva mozgova'.

"Apsurdno je da ovaj entitet nema jasne politike zadržavanja mladih ljudi, bez obzira na etničku pripadnost. Ne postoji politka borbe protiv odlaska obrazovanih kadrova, nema programa za ohrabrivanje zadržavanja mladih", istakao je Čavka.

Tvrdi da se sputavaju Bošnjaci povratnici, koji vide svoj život u napuštenim područjima istočne Bosne odakle su prognani.

"Umjesto da strateški cilj RS-a bude da se naseli to područje i osiguraju prilike, oni ih sputavaju. Znamo mi da RS-om vladaju ekstremne i nacionalističke ideologije, postoje prazna područja, prazna sela i gradove, a ne postoji spremnost da se napraviti korak i pomogne onima koji stvarno žele da se vrate, ulažu i žive u toj sredini. To zaista nema nigdje na svijetu, da Vlada aktivno radi protiv građana koji žele živjeti na područjima koja su napuštena i koja propadaju bez stanovnika. Oni se bore za tumačenje bosanskog jezika, i nije ih briga što naša djeca ne idu u školu. A ne znaju da ta djeca tu ostaju i ako ih ne obrazujemo, imat ćemo socijalne slučajeve i nećemo imati radnu snagu da ekonomski podigne ovaj prostor", tvrdi Čavka.